A Hagyományok Háza a Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, melyet a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere 2001. január elsején alapított.

A Hagyományok Háza létrejöttének, és működésének célja a jelenben és távlatokban is az, hogy a hagyomány élhető műveltségi tényezőként, konkrét, érvényes tudásként jelenjen meg a közművelődésben, oktatásban, szórakozásban. Hosszú távon el kell érnünk, hogy a hagyományos műveltség – ezen belül a néptánc, népzene, népköltészet és a kézművesség – a fenntartható fejlődés jegyében, az egyetemes kultúra szerves részeként, megélhető kultúraként éljen tovább.

E célok érdekében az intézmény nem csak az úgynevezett amatőrmozgalmak, alkotók, előadók számára nyújt képzési, megnyilvánulási lehetőségeket, hanem sokkal szélesebb körben gondolkodik.

Ez a fajta elkötelezettség utat nyit az iskolarendszerű és a felnőttképzés felé, modellt nyújtva annak különböző intézmény- és képzés típusa számára, amely a terület képzési és továbbképzési formáinak országos szintű akkreditálásában, bemutatásában, koordinálásában, saját képzések szervezésében, valamint az ehhez kapcsolódó képzési követelmények, tantervek, tankönyvek, és segédanyagok kidolgozásában, kiadványok készítésében nyilvánul meg.  Munkatársaink összefogják egy-egy szakmai terület szakembereit, és a közös gondolkodás jegyében – mesterkurzusokat, közös bemutatkozásokat szerveznek.

 

2004-től a 114/2004.(IV. 28.) számú kormányrendelet a népi iparművészettel kapcsolatos állami feladatokat is a Hagyományok Háza tevékenységéhez rendelte.

2010 óta működik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum a Fő u. 6. szám alatt, ahol havonta két kiállító térben más – más kortárs alkotó, vagy/és alkotó népi kézműves  egyesület mutatkozik be.

2015-ben nyitottuk meg a Nyitott Műhelyt, ahol 10-12 kézműves alkotó munkáját tekinthetik meg az érdeklődők, előre honlapon közölt forgatókönyv szerint. A műhelyt szabadon látogathatják az érdeklődők, de konkrét kézműves programokkal is várjuk az iskolai, óvodai, turisztikai csoportokat. Országos népi kézműves szakmai pályázatokat, kiállításokat rendszeresen hirdetünk, szervezünk, ezzel is biztosítva a népi kézművesség népszerűsítését, fejlődését.

 

www.hagyomanyokhaza.hu

Cikk megosztása