A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. 2017 decemberében egy napos szaktanári továbbképzéseket tartott a földmérés, a térképészet, a térinformatika, az élelmiszeripar, az általános mezőgazdaság és állattenyésztés, kertészet mezőgazdasági gépészet, a környezetvédelem, az erdészet-vadgazdálkodás szakmacsoportok szaktanárai részére.
 
A továbbképzéseken új, illetve újszerű termelési technológiákat mutattak be a Kft. kollégái a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ munkatársainak segítségével. Az agrárszakképzést folytató szakképző intézményeket képviselő szaktanárok a továbbképzéseken előadások és gyakorlatok keretében bővíthették szakmai ismereteiket.
 
A résztvevők gyakorlati ismereteket szereztek erdészeti kutatásokban használt nagy pontosságú GPS mérésekre alkalmas, korszerű eszközök használatában, vákuumos szárító, illetve tejpor gyártására alkalmas berendezést működtettek, élelmiszerek beltartalmának vizsgálatát végezték korszerű műszeres vizsgálati lehetőségek felhasználásával, borok, illetve fűszerpaprikák érzékszervi minősítését végezték.
 
A szaktanárok ismereteket szereztek az agrárerdészetben rejlő lehetőségekről, a drónok mezőgazdasági alkalmazási lehetőségeiről, a távérzékelés használatának agrárágazati lehetőségeiről. Tanulmányozták egy víztisztító rendszer működését, a korszerű hajtatásos zöldségtermesztés berendezéseit, a keletkező kommunális hulladék kezelési és ártalmatlanítási lehetőségeit és láthatták egy biomassza fűtőmű működését.
 
A képzések helyszínei és időpontjai az alábbiak voltak:
 
Földmérés, térképészet, térinformatika szakmacsoport (Szombathely, 2017. december 4.)
Élelmiszeripar szakmacsoport (Budapest, 2017. december 5-6.)
Általános mezőgazdaság és állattenyésztés, kertészet és mezőgazdasági gépészet szakmacsoport (Szarvas, 2017. december 7.)
Környezetvédelem szakmacsoport (Gödöllő, 2017. december 11.)
Erdészet, vadgazdálkodás szakmacsoport (Sárvár, 2017. december 13.)
 
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
 
A továbbképzésekről készült fotókat a Kft. Facebook oldalán találják.
Az előadások és a gyakorlati anyagok alább érhetők el:
 

Cikk megosztása