Több nemzeti és európai uniós ökocímke feltételrendszert vizsgált felül és hosszabbított meg az Európai Unió, valamint a Környezetbarát Termék Értékelő és Minősítő Bizottság 2017-ben. A változásokat összegyűjtve adjuk közre.
 
Meghosszabbította az Európai Unió a televíziókészülékek uniós ökocímke kritériumaira vonatkozó 2009/300/EK határozatot
 
A meghosszabbításról szóló 2018/59/EU rendelet tartalmaz továbbá egy energiahatékonysági kritériumra vonatkozó módosítást, ahol a már odaítélt ökocímkés termékeknek újra kell dokumentációt benyújtani. A módosítás nélküli ökocímke engedélyek további 6 hónapig használhatóak, míg azok a termékek, amelyek megfelelnek a szigorított energiahatékonysági előírásnak, 2019. december 31-ig tüntethetik fel az uniós ökocímke logóját.
 
Lezárult a 6 tisztítószer termékcsoport európai uniós ökocímke feltételrendszerének felülvizsgálata
 
Az évekig húzódó felülvizsgálatot követően az alábbi feltételrendszerek változtak:
 
A felülvizsgált feltételrendszereket 2017. június 23-án fogadta el a Bizottság, az érvényességi ideje 2023. június 24. A rendelet szerint a már meglévő ökocímkéket azonban további 12 vagy 18 hónapig lehet használni (termékcsoportonként eltérő).
 
Jelenlegi uniós ökocímke használók ez idő alatt be kell nyújtaniuk a felülvizsgált feltételrendszerek szerinti dokumentációjukat ahhoz, hogy az EU Ecolabel logót 2023. június 24-ig használhassák.
 
Felülvizsgált feltételrendszerek és feltételrendszerek hatályának módosítás nélküli meghosszabbítása a nemzeti „Környezetbarát Termék” védjegy rendszerben
 
A Környezetbarát Termék Értékelő és Minősítő Bizottság 2017. decemberi ülésén 5 feltételrendszer kritériumait módosította, egy feltételrendszer hatályát pedig módosítás nélkül meghosszabbította.
 
Módosultak:
 
  • a KT-53. Kemény felületekre szánt tisztítószerek,
  • a KT-56. Gáztüzelésű kondenzációs rendszerű fali és álló kazánok,
  • a KT-57. Termikus napenergia-hasznosító rendszerek, Napkollektorok,
  • a KT-63. Gumival modifikált bitumennel készült környezetbarát burkolati réteg, illetve
  • a KT-66. Mosószerek című feltételrendszerek.
 
A KT-58. Komposztálással és biológiai lebomlással hasznosítható hajlékonyfalú műanyag csomagolások című feltételrendszer hatálya pedig a kritériumok változása nélkül meghosszabbodott.

Cikk megosztása