Szakértői tapasztalatcserét elősegítő workshopot szervezett a lakossági fűtés okozta légszennyezés csökkentéséről az Európai Bizottság és a Szlovák Környezetvédelmi Minisztérium 2018. július 2. és 3. között Pozsonyban. A kétnapos találkozón 13 tagállam környezetvédelemért felelős szakemberei vettek részt.
 
A pozsonyi találkozón Magyarországot a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. környezetvédelmi szakemberei képviselték, akik többek között bemutatták az évek óta sikeresen működő Fűts okosan! kampány eredményeit és tapasztalatait.
A szlovákiai találkozó főbb témái között szerepelt, hogy miként lehet a tüzelőanyagok szabályozásával, a környezetbarát tüzelőberendezések elterjesztésével, a meglévő készülékek cseréjével, szemléletformáló programokkal, az adatbázisok, modellek fejlesztésével és a hatósági ellenőrzés hatékonyabbá tételével csökkenteni a lakossági eredetű kibocsátást, tekintettel arra, hogy az utóbbi időben különösen megnőtt a háztartások szerepe az Európai Unió levegőminőségének alakulásában. A bemutatott tekintélyes számú uniós pozitív gyakorlat rávilágított arra, hogy a különböző adózási rendszerek bevezetése, információs kampányok, címkézés, támogatási programok hatékonyan hozzá járulnak az emisszió csökkentéshez, legyen szó országos vagy helyi szintű cselekvésről.
A műhelymunka tapasztalatai hasznos alapul szolgálhatnak valamennyi tagállam számára a jövő év tavaszáig kötelezően elkészítendő országos levegőterhelés-csökkentési programok kialakításában.
 
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
 

Cikk megosztása