2018-ban több új natúrparki kezdeményezés kapta, meg vagy fogja megszerezni a természetvédelemért felelős minisztertől a natúrparki névhasználati címet. Idén március 28-án már felavatták a Szigetköz Natúrparkot, július 20-án pedig a Felső-Bácska–Homokhát Natúrpark képviselője vehette át a címhasználatra feljogosító oklevelet.
 
Szeptember 14-én a Kapos–hegyháti Natúrparkban avatják fel a következő, immáron tizenkettedik hazai natúrparkot. Megfelelő készültségben van a natúrpark előkészítése a Tápió-vidéken és a Zselicben is. A natúrparkok kiterjedése várhatóan már 2019-ben megközelíti hazánk területének 10 százalékát.
A hazai natúrparki hálózat idei látványos bővülésének – ami meglátásunk szerint minőségi előrelépéssel is párosul – egyik lényeges összetevője annak az országos szintű támogatói hálózatnak a működése, aminek – az Agrárminisztérium, a Magyar Natúrpark Szövetség és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat mellett – a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. is részese.
Natúrparki hálózatunk örvendetes bővülésének apropóján a TermészetBÚVÁR Alapítvánnyal összefogva natúrparki cikksorozatot indítottunk. A tavasz végi lapszámban a natúrparkok bővülésére hívtuk fel a figyelmet, részletesen bemutatva a frissen átadott Szigetköz Natúrparkot. A július végén megjelent legújabb lapszámban helyet kapott a Kapos–hegyháti Natúrparkot bemutató cikk. A következő, várhatóan szeptember végén megjelenő lapszámban a felső-bácskai és homokháti térség natúrparki összefogásával ismerkedhetnek meg az olvasók.
Reményeink szerint a natúrparki cikksorozat később is folytatódik. Ez jelezné, hogy a többi natúrparki kezdeményezés is eleget tesz a természet védelméről szóló törvényben és a natúrparki szakmai koncepcióban nevesített szakmai és adminisztratív követelményeknek, illetve megszerzi a névhasználati címet, elősegítve ezzel az érintett térségek természeti-táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását.
 
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
 

Cikk megosztása