Az Európa Tanács 2018-ban immáron második alkalommal hirdette meg A táj nemzetközi napját. A magyar natúrparkok az idén is tájsétákkal csatlakoznak a kontinensünk táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását elősegíteni hivatott kezdeményezéshez.
A táj nemzetközi napját a 2000-ben, Firenzében elfogadott Európai Táj Egyezmény megvalósításának jegyében kezdeményezte a strasbourgi székhelyű Európa Tanács (www.coe.int/en/web/landscape).
 
Hazánk táji örökségének megőrzésében és hosszú távon is fenntartható, az ott élők megélhetését, boldogulását is szolgáló hasznosításában a hagyományokon alapuló innovatív kezdeményeséseknek fontos szerepe lehet. E megoldások keresésében fontos szerepet kaphatnak a tájjal foglalkozó oktatási intézmények, köztük kiemelten a kutatási feladatokat is ellátó egyetemek. Az Európa Tanács idén ezt a témát helyezte a tájnapi rendezvények középpontjába.
 
Natúrparkjaink immár több mint két évtizede tevékenykednek az élő és élhető vidéki tájak erősítése érdekében. Tizenkét névhasználati címmel rendelkező natúrparkunk 262 település közösségeinek összefogásával az ország területének 7,8 százalékára terjed ki. A helyi hagyományokon alapuló, ugyanakkor a táj védelmében és a térségfejlesztésben is az innovatív megoldásokat kereső natúrparki közösségek száma évről évre örvendetesen gyarapszik – idén már három vidéki térség (Szigetköz, Felső-Bácska és Homokhát, Kapos mente és Hegyhát) kapta meg a névhasználati címet a természetvédelemért felelős minisztertől.
 
A táj nemzetközi napja alkalmából 2018. október 19. és 21. között helyi szakvezetők segítségével, élményszerűen ismerhetik meg az érdeklődők natúrparki tájainkat. A meghirdetett tájsétákról részletes információ talál a Magyar Natúrpark Szövetség honlapján (www.naturparkok.hu).
 
A tájnapi tájséták szervezésében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. – a natúrparki szakmai koordinációs hálózat tagjaként – szakmai együttműködő partnerként vesz részt.
 

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása