1956 azt tanítja számunkra, hogy a szabadság akkor nyer értelmet, ha céljainkon túllépve, félelmeinket meghaladva képesek vagyunk cselekedni hazánk jövőjének formálásában – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten.
A tárcavezető hangsúlyozta: a mai világ, időnként nemzetellenesnek tűnő kihívásainak, csak akkor tudunk megfelelni, ha megvédjük szuverenitásunkat, nemzeti méltóságunkat és egyetemes keresztény értékeinket.
 
Ünnepi beszédében az agrárminiszter kiemelte: a forradalmunk és szabadságharcunk öröksége arra kötelez bennünket, hogy mi is a jövő felé forduljunk, formáljuk és tovább gyarapítsuk szellemi, lelki és nemzeti hagyományainkat. Nagy István szavai szerint 1956 hősei példát mutattak a hitért folytatott harcban, alázatosak voltak a hatalom gyakorlásában és könyörületet tanúsítottak minden egyes emberrel szemben. A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország egy olyan ezeréves keresztény állam, amely soha nem tűrte az elnyomást, a diktatúrát, a zsarnokságot, az igazságtalanságot. Hozzátette: büszkén vállaljuk politikánk keresztény gyökerei és hagyományai között ezeket a gondolatokat. Nagy István arra is emlékeztetett, hogy a forradalmat követő megtorlás visszahelyezte ugyan a régi hatalmat, de nem volt képes kiirtani a nép lelkéből a szabadság szellemét.
 
A tárcavezető összesen 66 személynek adományozott állami elismerést az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Emléknapja alkalmából. Kovács Béla Díjban hárman, Pro Aquacultura Hungariae Díjban ketten részesültek. Horgászatért Érdemérem kitüntetést szintén ketten vehettek át.  Életfa Emlékplakett Arany fokozatot öten, Ezüst fokozatot nyolcan, Bronz fokozatot pedig tízen kaptak.  Miniszteri Elismerő Oklevelet harminchat személy részére nyújtott át Nagy István, köztük Harangozó Tímeának, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetői titkárságán végzett kiemelkedően magas színvonalú és sokrétű szervező és koordinációs munkájáért, valamint Feketéné Dobesch Györgyinek, a Kft. eredményes gazdálkodását segítő, kiemelkedő, sokéves projektelszámolási és kontrolling munkájáért.
 
Gratulálunk a díjazottaknak!
 

Forrás: AM Sajtóiroda

Cikk megosztása