A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. az Agrárminisztériummal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-vel karöltve 9. alkalommal nemzetközi madárvédelmi konferenciát szervezett 2018. november 8-án, amelyen kilenc ország képviseltette magát.
Az idei a vándorsólyom éve Magyarországon, ennek apropóján a konferencia a hazai és nemzetközi madárvédelmi kezdeményezések megismertetése és összefogása mellett kiemelten foglalkozott a ragadozó madarak jeladóval történő felszerelésével, és bemutatták, hogy hogyan lehet Európában egyedülálló technikai megoldással, drónok segítségével telepíteni madáreltérítő szerelvényeket a Duna felett.
A 9. alkalommal megrendezett konferencia évről-évre alkalmat teremt arra, hogy a hazai és a külföldi szakemberek megosszák egymással tapasztalataikat, valamint bemutassák azokat a nemzetközi gyakorlatokat, amelyekben a madárvédelmi problémák megoldásában működnek együtt a távvezetékek környezetében. Köszöntőjében Rácz András környezetügyért felelős államtitkár az Akadálymentes Égbolt megállapodás 10 éves évfordulója kapcsán hangsúlyozta a szakterületek közötti együttműködés fontosságát.
Csomai Kamilla, a MAVIR ZRt. vezérigazgatója beszédében elmondta, hogy a MAVIR elkötelezett a természeti értékek megőrzését illetően, amely a stratégiában is kiemelt jelentőségű célként jelenik meg. Ennek egyik hangsúlyos eleme az innovatív technológiák, így a drónok széles körű alkalmazása.
A szabadvezetékek komoly veszélyt jelentenek a madárvilágra. Míg a vonuló madarak és a túzokpopulációk védelmében a madarakat eltérítjük a vezetékek környezetéből, addig a távvezeték oszlopokra kihelyezett műfészkek biztonságos költőhelyet jelentenek a ragadozó madarak számára. Ezeknek az új költőhelyeknek és az elmúlt évek összefogásainak köszönhetően sikerült elérni, hogy a vándorsólyom több évtizednyi szünet után 1997-től költ újra Magyarországon. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület erre emlékezve szentelte a világ leggyorsabb ragadozó madarának a 2018-as évet. A résztvevők közelebbről megismerhették azon ragadozó madárfajokat, amelyek egyedei az utóbbi években fészket foglaltak a távvezeték oszlopokon a MAVIR által kihelyezett több mint 400 műfészekben.
A konferencián ismertették, hogy a madárvilág ütközéses és áramütéses baleseteinek kutatásában és más természetvédelmi problémák feltárásában milyen segítséget nyújtanak a jeladóval ellátott madarak. A jeladók segítségével a szakemberek tudomást szerezhetnek a fajok vándorlásáról, vadászterületeiről, következtetni tudnak a távvezetékek által veszélyeztetett területekre, ahol azokat ütközés elleni védelemmel kell ellátniuk. A jel egy helyben való státusza, megszakadása esetén a bajba került madarat menteni tudják, illetve kivizsgálhatják az elpusztulás okait.
A 9. MAVIR Madárvédelmi Konferencián kiemelt szerepet kapott az az Európában egyedüli kezdeményezés, amely során a Dunát keresztező távvezetékeket madáreltérítő szerelvényekkel látják el. Ezzel a vonuló madarak ütközéses baleseteit szeretnék megelőzni. Az európai szinten egyedülálló DANUBEparksCONNECTED nemzetközi projekt keretében a Dunát Ercsi térségében keresztező 400 kV-os távvezetékre a szakemberek – a jelzőgömbök cseréjével együtt – a Duna felett függve rakták ki az új típusú madáreltérítőket. Az áramvezetőkre pedig drón segítségével helyeztek fel olyan szerelvényeket, amelyek ellenállnak az időjárás és a nagyfeszültségi környezet viszontagságainak, illetve ami az eltérítő eszközöket önbeálló módon minden körülmények között a madarak számára látható pozícióban tartja. A közel 500 madáreltérítő szerelvény kihelyezése azért volt fontos, mert ezekkel az eszközökkel fel tudják hívni a madarak figyelmét, kikerülésre késztetve megmentik őket a vezetékekkel való ütközéstől és a pusztulástól.
Forrás: MAVIR, AM, MME, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása