A KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért 2018. december 10-11-én tartotta XXIII. éves konferenciáját és az itthon általa koordinált HETES (Helyi Energia-takarékossági Együttműködések Segítése) projekthez kapcsolódó műhelymunkát Zalakaroson. A tanácskozáson a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakemberei is részt vettek.
A konferencia első napján többek között az egyesület ügyvezetője Herner Katalin és Gáspár Attila a HETES projekt hazai vezetője ismertették a hazai energiahatékonyság piaci és pályázati helyzetét és a HETES projekt részleteit, köztük a programhoz való csatlakozás lehetőségét és feltételeit.
A HETES része egy német–lengyel–magyar nemzetközi projektnek, amely az európai klímavédelmi kezdeményezés égisze alatt valósul meg a párizsi klíma megállapodásban kitűzött célok gyakorlati megvalósítása érdekében – Magyarországon a KÖVET Egyesület koordinálásával – 2020 februárjáig.
A HETES projekt célja energiahatékonysági intézkedések finanszírozása helyi, közösségi szinten. Újszerűsége abban áll, hogy Magyarországon első körben találkozik a magán-, a vállalati szféra és a finanszírozó réteg, hogy megtalálják a megfelelő eszközöket, és egy új típusú finanszírozási struktúrát alakítsanak ki, egy egyedülálló fenntartható üzleti modellben, amely megteremti a helyi gazdaságfejlesztés és a környezeti fenntarthatósághoz való hozzájárulás eszközeit. A projekt nemzetközi együttműködésben, külföldi jó gyakorlatok alapján valósul meg és kínál finanszírozási alternatívát lokális szinten energiahatékonysági beruházásukhoz minden innovatív kis- és középvállalkozás, önkormányzat, és a lakosság részére. A HETES projekt Magyarországon regionális szinten – Somogy és Zala megyében – elérhető lesz valamennyi önkormányzat, kis- és középvállalkozás, a lakosság és a befektetők részére.
A hazai és külföldi előadók prezentációit egy interaktív műhelymunka követte, ahol a résztvevők arra keresték a válaszokat, hogy milyen energiahatékonysági beruházásokban gondolkodnak a KKV-k, milyen tapasztalataik vannak, hogyan és milyen forrásból tudják finanszírozni jövőbeni terveiket, valamint milyen lehetőséget jelent számukra a HETES projektben való részvétel.
A konferencia második napján neves kutatók, vállalati és önkormányzati vezetők, civil szervezetek szakemberei osztották meg tapasztalataikat, mondták el véleményüket a témáról. Az előadások és a kerekasztal beszélgetések során a vállalatok és a települések fenntarthatósági célkitűzéseit és eredményeit vették górcső alá az ENSZ 2030-ra szóló fenntartható fejlődési céljainak tükrében.
 
Forrás: KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért

Cikk megosztása