Március elsején több ezer érdeklődő vett részt a veszélyeztetett, őshonos állat- és növényfajok megőrzését népszerűsítő Vadon Nap programjain az állatkertben. A program a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. berkein belül működő Vadonleső Program közös szervezésében valósult meg.
 
Az ENSZ közgyűlése 2013-ban határozott arról, hogy a vadonélő, őshonos és veszélyeztetett állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó washingtoni egyezmény kihirdetésének napját, március 3-át World Wildlife Day néven világnappá jelöli.
 
A Vadon Napon változatos programokkal várták az érdeklődőket a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A tematikus nap központi témáját a nagymacskák világszintű megőrzése, védelme volt. Ebbe illeszkedett a Vadonleső Program által 2019-ben az Év Emlősének választott eurázsiai hiúz is.
 
A kert egész területére kiterjedő programsorozat egyik legjelentősebb helyszínén, a Varázshegy belsejében várta az érdeklődő iskolai csoportokat valamint családokat a Vadonleső Program standja. A hiúzok életével, viselkedésével és természetvédelmi jelentőségével foglalkozó játékok, feladványok sokasága szórakoztatott kicsiket és nagyokat egyaránt. Ugyancsak a Varázshegy, azon belül az úgynevezett Csillagtér volt a helyszíne a Kis kamerák, nagyvadak című természetfilm vetítésének, szintén a Vadonleső Program szervezésében. A vetítést közönségtalálkozó és a ragadozókról szóló beszélgetés követi Varga Livius-szal, a film főszereplőjével, aki nemcsak természetbúvárként, hanem muzsikusként, a Quimby zenekar ütőhangszereseként, A Kutya Vacsorája frontembereként, illetve televíziós személyiségként is ismert.
 
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása