Hagyományt teremtve, immár harmadik alkalommal rendezett konferenciát a környezetvédelmi adatszolgáltatásról a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. 2019. március 7-én. A Kft. egyik legfontosabb célkitűzése, hogy segítséget nyújtson a több mint 30 ezer adatszolgáltatásra kötelezettnek. Az OKIR-ban összegyűjtött adatok alkalmasak arra, hogy tervezhessük általuk a jövőt – szögezte le Béres András megnyitójában.
 
2019. március 7-én konferenciát tartottak az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer (OKIR) szerinti adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséről a Herman Ottó Konferencia Központban. Az OKIR alapvető célja, hogy a környezet állapotának és használatának figyelemmel kísérését, terhelési és igénybevételi adatainak gyűjtését, feldolgozását és nyilvántartását támogassa, valamint az érintett felhasználókat ellássa a szükséges információkkal.
 
Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője felvezetőjében időbeni áttekintést adott az adatgyűjtés történelméből, méltatta az OKIR rendszert, illetve rámutatott, hogy a rendezvény célja a segítségnyújtás: az OKIR felhasználóinak munkájához a rendszer alkalmazásának megismertetésén, az adatszolgáltatás teljesítésének elősegítésén keresztül.
 
Az elmúlt évek tapasztalatait összegezve Bartus Adrienn, a Pest Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője kiemelte, hogy az OKIR rendszernek köszönhetően gyorsabb lett az iratküldés és az egyéb ügyintézés, csökkentek az adminisztratív terhek, a szolgáltatás a megismerés után kényelmessebbé tette az adatszolgáltatást, valamint egyre elterjedtebbé váltak a cégkapuk.
 
A hulladékkal kapcsolatos adatszolgáltatásban a jövőben új rendszert alakítanak ki az eddig használt ÁNYK helyett. Kertész-Káldosi Zsuzsanna előadásában kifejtette, hogy az új rendszer felhasználóbarátabb lesz, mint az eddigi, emellett sok új funkcióval bővül. Ennek megismerésére az év folyamán folyamatosan lehetőséget nyújtanak. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium referense kiemelte a legérdekesebb tavalyi számadatokat a hulladékok kapcsán: a hulladékok keletkezett mennyisége megnőtt az egy évvel korábbi adatokhoz képest, az építőiparban zajlott változások miatt. Külön kiemelte, hogy a körforgásos gazdasági javaslatcsomag érkezik, amely új gondolkodásmódot igényel a hulladékgazdálkodás területén.
 
A konferencián alkalom nyílt a konzultációra is, a rendszer használói közötti tapasztalatcserére, az alkalmazás során felmerült problémák megoldására.
 
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
 
Az előadások anyaga alább elérhető:

Cikk megosztása