A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. 2019. március 29-én közös konferenciát tart, ahol a vállalatok jó gyakorlatainak megosztásán túl a zöld közbeszerzésről, és a körforgásos gazdaságra való átállást támogató anyagi forrásokról esik szó felkért szakértők tolmácsolásában.
A körforgásos gazdaságra mielőbbi átállás – azaz az európai unió irányelveinek hazai jogszabályokba minél gyorsabb átültetése és gyakorlatban való alkalmazása – mindannyiunk közös érdeke. Hiszen a természet biztosította erőforrások – legyen szó ásványi kincsekről, vízről vagy épp termőtalajról – nem állnak korlátlanul rendelkezésünkre, ezért ahhoz, hogy mindannyiunk számára megfelelő minőségben és mennyiségben hozzáférhetőek legyenek, fenntartható módon kell bánnunk velük. Mit is jelent ez a gyakorlatban? Elsődlegesen a megtermelt/előállított javak, termékek minél hosszabb ideig zárt körforgásban tartását, azaz, hogy élettartamuk végén ne váljon belőlük hulladék, hanem újra felhasználják azokat. Akár úgy, hogy ami az egyik vállalatnál feleslegként jelentkezik, az egy másik vállalatnál nyersanyagként hasznosuljon. Utópisztikusan hangzik? Pedig egyáltalán nem az!
 
Szerencsére, hazánkban is egyre több olyan kis-, közepes- és nagyvállalat tevékenykedik, amely nemcsak felismerte az ipari szimbiózisban rejlő környezeti és gazdasági előnyöket, hanem már a gyakorlatban is alkalmazza.
 
A konferencia programja ide kattintva érhető el.
 
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása