Örömforrásunk a víz címmel hirdette meg a BISEL országos tanulmányi versenyt a 2018-19-es tanévre az Agrárminisztérium. A megmérettetés döntőjét a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban tartották 2019. március 28-án.
A verseny első fordulójában egy szabályos BISEL vizsgálatot kellett elvégezniük a csapatoknak, amely főként a közelükben lévő vízfolyásban élő makrogerinctelenek (rovarlárvák, férgek, kagylók, csigák, stb.) előfordulásának, gyakoriságának vizsgálatát jelenti. A begyűjtött mintákat feldolgozták és kiértékelték a BISEL programban meghatározott szabványos táblázat segítségével.
A második fordulóban egy játékos online feladatsort kellett megoldaniuk a versenyzőknek.  A harmadik fordulóban egy öröm-bánat térképet kellett elkészíteniük a csapatoknak az általuk vizsgált patak környékéről, gazdag illusztrációval és alapos magyarázatokkal ellátva. A döntőbe végül tizenegy iskolából tizenhárom csapat jutott be. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban megtartott döntőn a versenyzők az általuk választott módon mutatták be öröm-bánat térképüket. A megmérettetés célja az volt, hogy a diákokban az élményszerű feladatokon keresztül erősödjön a víz és környezete védelme iránti elköteleződés.
A zsűri munkájában részt vett Dr. Farkas Anna, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. Természetmegőrzési és Ökológiai Osztályának vezetője és Dr. Szabó Gergely, a Kft. Képzési Igazgatóságának vezető szakreferense. Az elismeréseket László Tibor Zoltán környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Lükőné Örsi Gabriella, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár könyvtári főigazgató-helyettese adta át a diákoknak.
A döntő valamennyi résztvevője oklevélben és jutalomban részesült; az első, második és harmadik helyezések mellett különdíjat kaptak a különböző szempontból kiemelkedő teljesítményt nyújtó csapatok. A verseny összesített eredménye alapján a 7-9. évfolyamos korosztályban első helyezést ért el a „Pocsaji Vízőrzők” csapata a Pocsaji Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskolából; a 10-12. évfolyamosok versenyében pedig a Budapest XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium „Kaprera – Újratöltve” csapata bizonyult a legjobbnak. Különdíjat kapott a zalakomári Somssich Antal Általános Iskola a kiemelkedően aktív részvételéért – három csapata is bejutott a döntőbe –, valamint a Sashalmi Tanoda „Kis Harcsák a Pataknál” és a Teleki Blanka Gimnázium „Kaprera – Újratöltve” csapata a példás együttműködésért.
 
Forrás: AM Sajtóiroda, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása