Már tizenhárom natúrpark működik hazánk területén. Tizennégy somogyi település összefogásának köszönhetően létrejött ugyanis a Zselici Ezüsthárs Natúrpark. Az ünnepélyes címátadó ünnepséget pénteken tartották Kaposmérőn.
Az eseményen Balczó Bertalan természetvédelemért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a hazai települések 8,8 százalékára, az ország területének pedig 8 százalékára terjed ki a natúrparki hálózat. A helyettes államtitkár szerint ezért is nagy öröm, mert Kaposmérő polgármestere és a többi településvezető is felismerte, hogy a térségi összefogás, az együttműködés jelentősen hozzájárulhat egy fenntartható környezeti, társadalmi és gazdasági struktúra létrejöttéhez.
 
Balczó Bertalan bízik benne, hogy a natúrpark működése hozzájárul majd ahhoz, hogy a térségben élők minél inkább kötődjenek a körülöttük lévő tájhoz és közösen sikerül majd megvalósítaniuk a fejlesztési koncepcióban foglalt célokat. Hozzátette: a natúrparkok tevékenységüket egy négypilléres modell szerint végzik, amelyek: a természeti és kulturális örökség megőrzése; a környezeti nevelés, szemléletformálás, tájidentitás erősítése; a fenntartható térségfejlesztés; valamint a fenntartható ökoturizmus és rekreáció.
 
Hangsúlyozta: a névhasználat elnyerésének üzenete a táji, természeti és kulturális értékek megőrzése és fenntartható hasznosítása.
 
Ezek a célok nem egyedül a natúrparki munkaszervezet által valósulnak meg, hiszen a hálózat fenntartása a térségi szereplők széles körének szoros együttműködésére épül - tette hozzá a helyettes államtitkár.
 
A hazai natúrparkok tervszerű fejlesztése érdekében 2013 óta működik együtt az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Natúrpark Szövetség, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat.
 
Forrás: AM Sajtóiroda, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása