Szakmai fórumot tart az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program tervezetének társadalmasítása érdekében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. 2019. május 29-én. A találkozó célja, hogy az érdeklődők betekintést nyerjenek a megvalósítandó feladatok sokaságába a jelenlegi levegőminőségi helyzet fényében.
Napjainkban a légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségkárosító kockázati tényező, amelynek csökkentése érdekében határozott lépéseket tesz az Európai Unió. Ezért született meg az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/2284 irányelve az egyes légköri szennyező anyagok nemzeti kibocsátásainak csökkentéséről, amely levegőterhelés-csökkentési programok megalkotását és végrehajtását írja elő az egyes tagállamok számára. Hazánkban ennek a programnak az előkészítésével a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-t bízta meg az Agrárminisztérium. Az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program (OLP) tervezetének elkészítése széleskörű összefogással, minisztériumok, kutatóintézetek, civil szervezetek munkájának eredményeként jött létre.
Az OLP célja a légszennyező anyagok kibocsátásának csökkentése elsősorban az energiatermelésben, a közlekedésben, a mezőgazdaságban, az iparban és nem utolsó sorban a lakosság körében. A csökkenő kibocsátással elérhető levegőminőség javulás nemcsak az emberi egészség megőrzéséhez járul hozzá, hanem gazdasági és ökológiai előnyöket is jelent az ország és a régió számára.
A konferencia tervezett programja ide kattintva érhető el.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2019. május 23-ig lehet a www.hermanottointezet.hu/olp-konferencia oldalon.
 
Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása