Magyarország Kormánya a 39/2020. (III. 10.) Korm. rendelet alapján úgy döntött, hogy az agrár-vidékfejlesztésért felelős miniszter, mint irányító hatóság a nemzeti vidéki hálózat titkársági feladatait a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. útján látja el.

2020. április 1-jével a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. látja el a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Állandó Titkárságának feladatait, ezzel új szervezeti egységgel bővült a társaság. A Széchenyi Programirodától átvett feladatokat a társaság igyekszik minél gördülékenyebben ellátni, ennek érdekében a hálózat területi felelőseit már ellátta a megfelelő munkaeszközökkel, valamint az állandó titkárság működési feltételeit is biztosította.

A 2008 decemberében, egy európai uniós rendelet nyomán megalakult MNVH célja a vidékfejlesztésben érintett kormányzati és önkormányzati intézmények, társadalmi és gazdálkodó szervezetek, szakmai testületek információs és együttműködési hálózatba szervezése. Az MNVH összehangolja e szervezetek tevékenységét a vidék társadalmi–gazdasági fejlődése, a felzárkóztatás, valamint a támogatási források hatékony felhasználása érdekében.

A hálózat a térség- és nemzetközi kapcsolatok kiépítése mellett a magyar nemzeti érdekek és értékek európai képviseletét látja el, tevékenysége során az Európai Vidékfejlesztési Hálózatban együttműködő 27 tagország megismerheti a magyar fejlesztési eredményeket, gyakorlatokat, és a hálózaton keresztül a hazai vidékfejlesztő közösségek is tanulhatnak a külföldi mintákból.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása