Újabb mérföldkőhöz érkezett a HungAIRy: a projektpartnerek létrehozták ökomenedzser irodáikat, amellyel létrejött az Ökomenedzser Hálózat. Az ökomenedzserek egyik legfontosabb feladata az érintett települések levegőminőségi terveinek felülvizsgálata és azok megvalósításának elősegítése. Munkájuk szakmai hátterét az Ökomenedzser Tudásközpont biztosítja, amelyet a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-ben hoztak létre.

A 2019. január 1-jén indult, 8 éves HungAIRy, Magyarország első környezetvédelmi LIFE integrált projektje (LIFE IP) környezetünk egyik legjelentősebb problémájára, a légszennyezésre kíván választ adni a levegőminőség javításával, 8 régiót lefedve, 10 magyar településen. Ezt többek között egy döntéstámogató, levegőminőség-modellező eszköz fejlesztésével, új légszennyezettségi mérőállomások telepítésével, az érintett települések levegőminőségi terveinek felülvizsgálatával, szemléletformáló, tájékoztató tevékenységgel, helyi pilot akciókkal, valamint egy országos tanácsadói hálózat felállításával valósítják meg a projektben részt vevő szervezetek.

Az Európai Unió által támogatott LIFE integrált projektek nagy területeken hivatottak természet- és környezetvédelemmel, vagy klímaváltozással kapcsolatos tervek vagy stratégiák megvalósítására, amelyeket a megfelelő uniós jogszabályok írnak elő, elsősorban a természet, víz, hulladék, levegő, valamint a klímaváltozás területén.

A kétéves fázisokból álló projekt 2020 májusában jelentős mérföldkőhöz érkezett: elkezdte működését az Ökomenedzser Hálózat. Működését az Ökomenedzser Tudásközpont koordinálja, amely a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.-ben jött létre. A tudásközpont feladata az ökomenedzserek hatékony munkavégzéséhez szükséges tudás átadása (képzések, oktatási anyagok, háttéranyagok formájában), módszertanok megosztása és a kapcsolati háló kiépítése, ami elengedhetetlen a későbbi jó gyakorlatok elterjesztése és sikeres átültethetősége szempontjából.

A projekt részeként egy nagy felbontású levegőminőség-modellező eszköz fejlesztése van folyamatban, amely az ökomenedzserek legfontosabb feladatát, a települések levegőminőségi terveinek kétévente vállalt felülvizsgálatát fogja segíteni.

A döntéstámogató rendszerrel lehetőség nyílik a különböző intézkedések hatásának becslésére, illetve azoknak a kulcsfontosságú területeknek az azonosítására, ahol hatékony intézkedéseket kell tenni.

Emellett az ökomenedzserek feladata  a helyi szemléletformáló akciókban való aktív részvétel, energiahatékonysági tanácsadás, új finanszírozási lehetőségek, támogatások felkutatása, valamint az önkormányzat és a lakosság sikeres pályázatainak elősegítése a levegőminőség javítását célzó hazai és uniós forrásokra.

A HungAIRy koordináló kedvezményezettje a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., az együttműködésben részt vesz az Országos Meteorológiai Szolgálat, a belga Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), A Mindennapi Kultúráért Egyesület, a Miskolci Egyetem, valamint 10 önkormányzat és szolgáltató vállalataik: Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Eger, Kaposvár, Karcag, Miskolc, Pécs, Szolnok, Tatabánya.

A HungAIRy LIFE IP sikere – azaz a levegőminőség javulása – nagymértékben függ a releváns szakmai csoportok, önkormányzatok, hatóságok és a helyi közösségek bevonásán, valamint az új érdekeltek felkutatásán. A köztük lévő kommunikációt az ökomenedzserek teszik gördülékennyé és hatékonnyá.

Az Ökomenedzser Hálózat ereje abban rejlik, hogy tagjai nemcsak felhívják a lakosság figyelmét a levegőminőség romlásából fakadó hatásokra, hanem megoldási javaslatokkal is élnek a környezettudatos életmód kialakítása érdekében.

Az ökomenedzser irodákban – meghatározott idősávban – a helyi lakosok energiahatékonysággal, levegőminőséggel kapcsolatos kérdéseikkel kereshetik fel az ökomenedzsereket, akik a tanácsadás mellett különböző pályázati lehetőségeket is a figyelmükbe ajánlanak.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása