Tények és tévhitek – avagy mit tudunk, és mit tudunk rosszul a természetről XX. – A Maros folyó mentén él egy alig 3-4 mm testhosszúságú, leginkább muslicára emlékeztető légyfaj, amit csupán 1996-ban fedeztek fel és írták le a tudomány számára új fajként.

Az európai nyelesszemű-légy (Sphyracephala europaea) hazai és egyben európai előfordulása igazi szenzációnak számít, ugyanis rokonai nagyrészt a trópusi égövön találhatóak. Nevét a jellegzetes alkatú fejéről kapta, ami a szemek irányába pörölyszerűen kiszélesedik.

A kifejlett egyedek vizek közelében fordulnak elő, azoktól nem távolodnak el néhány méternél messzebb. Elsősorban közvetlenül a folyóparti élőhelyeken mászkálnak vagy napoznak. A Maros-ártér mentén tavasszal és ősszel figyelhetjük meg nagyobb egyedszámban, a téli pihenőhelyeiken olykor tömegesen gyülekeznek. Eddig Magyarországról és Szerbiából került elő, de valószínű, hogy Romániában és esetleg Bulgáriában is előfordul.

További érdekesség, hogy a hazánkban védett több mint 700 gerinctelen állatfaj közül egyedül ő képviseli a kétszárnyúak (Diptera) népes rendjét, mint természetvédelmi oltalom alatt álló védett légyfaj!

Forrás: Danyik Tibor, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Fotó: Deli Tamás

Cikk megosztása