Október második felében egy nemzetközi jeles nap kínált lehetőséget natúrparkjaink gazdag táji örökségének megismerésére. A táj nemzetközi napja (október 20.) alkalmából az érdeklődők kilenc natúrparki helyszínen, helyi szakvezetők segítségével, élményszerűen ismerhették meg natúrparki tájainkat.

Natúrparkjaink az idén immáron ötödik alkalommal csatlakoztak a kontinensünk táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását elősegíteni hivatott, az Európai Táj Egyezmény megvalósításának jegyében zajló kezdeményezéshez. A Tájnapi tájséták natúrparkjainkban címmel, országos szinten meghirdetett rendezvénysorozaton kiemelt cél volt a térségben élők natúrparki tudatosságának erősítése. A szervezők fontos törekvése volt, hogy kis ökológiai lábnyomú túrákat szervezzenek. E célokkal összhangban a tájsétákon jellemzően az érintett térség helyi közösségeinek tagjai vettek részt, és a szintén helyi túra- és szakvezetőknek köszönhetően ismertek meg változatosabbnál változatosabb, sokszor még a helyben élők által is alig ismert örökségi helyszíneket. A többnapos esőzés után sok helyen a nap is rámosolygott a résztvevőkre, így összesen több mint 700-an járták be a varázslatos színekben pompázó natúrparki tájakat.

Az év hátralévő részében is érdemes figyelni a natúrparkok által meghirdetett, a természeti élmények átélése mellett környezeti szemléletünk formálását is ígérő programokra. Az immáron tizenhét névhasználati címmel rendelkező, az ország területének 9,7%-ára kiterjedő natúrparkokról a Magyar Natúrpark Szövetség honlapján olvashat.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása