A Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. együttműködési megállapodást kötött a környezetvédelem, a természetvédelem, a vidékfejlesztés és az ezekhez kapcsolódó oktatási, kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységekre irányulóan.

Az erről szóló megállapodást péntek délelőtt írta alá Magyarország első egyetemének szenátusi tanácstermében Miseta Attila, a PTE rektora, Bozzay Péter, a társaság ügyvezetője és Szécsi Gábor, a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Kar (KPVK) dékánja.

Ahogy az ismert, 2018 végén a PTE KPVK-n létrejött Vidékfejlesztési Kutatóközpont a régió települési önkormányzataival, a megyei önkormányzatokkal, civil szervezetekkel és kamarákkal együttműködve kutatási, tanácsadási, képzési programokkal, a jó gyakorlatok bemutatásával, gazdálkodói szakmai közösségek létrehozásával járul hozzá a térség vidékfejlesztési céljainak megvalósításához. A központ a PTE KPVK stratégiai prioritásainak megfelelően elsődlegesen a helyi és térségi vidékfejlesztési projektjeinek szakmai koordinációjával foglalkozik. A Vidékfejlesztési Kutatóközpont felvállalt tevékenysége szorosan kapcsolódik a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakmai és képzési területeken meghatározott céljaihoz, amelynek fókuszában – az Agrárminisztérium százszázalékos tulajdonában működő nonprofit szervezetként – a környezet- és természetvédelem, valamint a vidékfejlesztés állnak.

A szaktanári továbbképzés területén megvalósuló együttműködés lehetőséget biztosít az egyetem számára, hogy a középfokú agrárszakoktatással valós kapcsolatot teremtsen. Az agrár szakoktatók továbbképzésében való részvétellel a pedagógusok naprakész szakmai ismereteiket bővíthetik, ezzel pedig lehetőség nyílik a jövő nemzedékéhez eljuttatni a szakma újdonságait, amelyre alapozva a felsőfokú tanulmányok alapjai is lefektethetőek.

A közös munkának már eredményei is vannak: a társaság által kiadott és a közelmúltban megújított A Falu című tudományos folyóirat szerkesztőbizottságában képviselteti magát az egyetem, így a kar tudományos eredményeinek is biztosított a publicitás.

Az eseményen elhangzott, hogy a PTE KPVK a társaság szakmai támogatásával mesterképzést tervez indítani a fenntartható fejlődés témakörében. Emellett a Vidékfejlesztési Központ keretein belül munkacsoportot hoz létre a kar, amelynek elsődleges feladata a szakmai, tudományos együttműködés összehangolása, képzési és kutatási szolgáltatások nyújtása, valamint közös pályázatok koordinálása lesz. A közös munkához a kar a szekszárdi központjában irodát is biztosít a társaságnak.

Forrás: univpecs.com, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása