Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) – felkarolva a Földtudományok Nemzetközi Uniója (International Union of Geological Sciences) kezdeményezését – új jeles napot (International Geodiversity Day) fogadott el. 2022-től minden év október 6-án az élettelen természet – s annak részeként a geo-örökségi értékek – sokszínűségére kívánják felhívni a figyelmet.

Az új, földtudományi jellegű nemzetközi jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet az élettelen természet változatosságának az emberiségre, a társadalomra és a környezetre gyakorolt hatásának fontosságára. A kőzetek és ásványok, a domborzat és felszínformák, a források, vízfolyások és állóvizek nemcsak az élő természeti elemek, s annak részeként az ember létfeltételeit megteremtve, hanem önmagukban is fontos összetevői a táji változatosságnak. Az új nemzetközi jeles nap Földünk dinamikus változásban lévő élettelen természeti rendszereinek összetett működési és hatásmechanizmusát, s annak az élet minden formájára gyakorolt hatását kívánja feltárni és bemutatni. Erre jó lehetőséget biztosítanak a geodiverzitás napi szemléletformáló rendezvények, amelyek célszerűen kapcsolódni fognak a hazánkban már több mint egy évtizedes múltra visszatekintő, október első két hétvégéjén megtartott Geotóp-napi rendezvényekhez (www. geotopnap.hu).

Az elmúlt években tizenhét névhasználati címmel rendelkező natúrparkunk közül több geo-séták szervezésével csatlakozott kontinensünk táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását elősegíteni hivatott geotóp-napi kezdeményezéshez. A geológus és geográfus szakvezetők által vezetett túrákon résztvevők élményszerűen ismerhették meg az ország területének 9,7%-ára kiterjedő natúrparkjaink változatos geo-örökségi helyszíneit. E táji léptékű, közösségi alapú, az értékőrzést és a fenntartható, a helyi közösségek érdekeit is szolgáló fejlesztését integráltan kezelő natúrparki közösségeink számára is új lehetőséget kínálhat, hogy az új földtudományi jeles nap elfogadásával immáron az UNESCO is felismerte a geodiverzitás fontosságát.

A geodiverzitás nemzetközi napjáról további részletek angol nyelven itt olvashatók. Hazai natúrparki közösségeinkről a Magyar Natúrpark Szövetség honlapján talál bővebb információkat.

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása