Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc örök érvényű üzenete, hogy a szabadság, a szuverenitás nem örökkévaló, minden nap meg kell küzdeni érte – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az 1848/49-es forradalom és szabadságharc március 15-i évfordulója alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségen.

Az agrárminiszter szerint 1848 idusán a kérdés ugyanaz volt, mint napjainkban, hogy hogyan tudjuk a kultúránkat, identitásunkat megmenteni, megőrizni és gyarapodni egy olyan Európában, világban, ahol a globális gazdasági, nagypolitikai érdekek feljebbvalónak mutatkoznak a nemzetek megmaradása és szuverenitása felett. Hozzátette: ma újra az európai történelem különösen érzékeny, a jövőt meghatározó időszakát éljük. Józan fejjel, felelős döntésekkel kell azon az úton maradnunk, amiért harcba mentek ’48 márciusának hősei.

A nemzeti ünnep alkalmából Nagy István díjakat adott át, amelyekkel kapcsolatban kiemelte: „akik ma ezeket a díjakat átveszik, elég bátrak, bölcsek, elszántak és főleg türelmesek ahhoz, hogy újra és újra magot vessenek, fáradtságot nem kímélve dolgozzanak a magyar agrárium gyarapodásáért, sikereiért, nemzetközi elismertségéért.”

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja, március 15-e alkalmából Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta Dr. Estók János, történész, muzeológus, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár főigazgatója, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségi tagja, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézete Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének főiskolai tanára részére, jelentős agrártudományi és művelődéstörténeti kutatómunkája, valamint értékes tudományszervezői és intézményirányító tevékenysége elismeréseként.

Áder János, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta Dr. Németh István, a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke, a Halászat tudományos folyóirat szerkesztőbizottsági tagja részére, a hazai halgazdálkodási ágazat fejlesztése, illetve a halászati innováció és az ágazati érdekvédelem terén végzett munkája elismeréseként.

Agrárminiszter Úr az Életfa Emlékplakett Bronz fokozata elismerést adományozta Dr. Bercsényi Miklós, a Halászat tudományos folyóirat szerkesztőbizottsági tagja, a Pannon Egyetem Georgikon Karának professor emeritusa részére, a hazai akvakultúra ágazatban végzett kiemelkedő munkájáért, a transzgenikus pontyvonal fejlesztésében végzett több évtizedes tevékenységéért.

Dr. Nagy István miniszter úr Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Gara Dániel, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. gépjármű referense részére, az üzemeltetési osztály munkatársaként nagy szakértelemmel végzett kiemelkedő szervező munkájáért.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Forrás: AM Sajtóiroda

Fotó: Fekete István

Cikk megosztása