A Falu 2020/3-4

0
Még nincs értékelve

0 Ft1 500 Ft

Szerkesztette: Kapronczai István
Készítették: Éder Tamás, Horn Péter, Kapronczai István, Potori Norbert, Udovecz Gábor
ISSN 0237-4323
Kiadás éve: 2020.
Oldalszám: 104
Kötészet: ragasztókötött
Ár: 1.500,- Ft

 

Merre tovább magyar agrárgazdaság a 21. század elejének követelményei és a COVID-19-járvány tapasztalatainak ­figyelembevételével?

A koronavírus-járvány a globalizált világrendet elbizonytalanította. A nemzeti kormányoknak is le kell vonni a tanulságokat, különösképpen abból a szempontból, hogy azok miképpen befolyásolhatják a hazai élelmiszer-gazdaság fejlesztésének észszerű irányait.

A világot behálózó egészségügyi vészhelyzet mellett reagálnunk kell a már évtizedek óta jelentkező olyan kihívásokra is, mint a klímaváltozás. A globális felmelegedés aggasztó jeleit, gyorsuló és romboló tüneteit, az időjárás „szeszélyeit” már jelenleg is szenvedi az emberiség. A fejlődő országok jelentős részében a klímaváltozás tragikus következménnyel járhat, humán válsághoz vezet, amelynek jelei már napjainkban is fellelhetők a tömeges migrációban. A kihívásokra válaszokat adó, az agrártermelés hatékonyságának javítására irányuló műszaki-technikai, biokémiai és biotechnológiai fejlesztésekben szüntelen a verseny. Ennek már most is részesei vagyunk, de a következő években ezen a területen robbanásszerű változásokra kell számítani.

A kihívásokhoz alkalmazkodnunk kell, időben kell reagálnunk, komplex válaszokat kell adnunk, agrárpolitikánk hangsúlyait ennek megfelelően célszerű alakítani. A korszerű technológiát el kell terjesztenünk, ennek működtetését gazdálkodóinknak el kell sajátítaniuk, mert különben lemaradunk a globális versenyben, de régiós versenytársainkhoz képest is.