Már csak egy hetük van kötelezettségük teljesítésére azoknak a gazdálkodóknak, akik az EMVA, illetve az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében vettek igénybe támogatást, hogy különféle adatokat szolgáltassanak vállalkozásukról a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH).

A gazdálkodóknak az idén április 14-ig kell adataikat eljuttatniuk az MVH-hoz. A köztestület közleményében emlékeztet arra, hogy az érintettek ezt a kötelezettségüket csak elektronikus úton teljesíthetik.

Az Európai Unió előírja, hogy minden agrárvállalkozónak – legyen magánszemély, családi gazdaság, vagy gazdasági társaság – évente rendszeresen adatokat kell szolgáltatnia tevékenységéről abban az esetben, ha közösségi támogatást vett igénybe.

Ezek az adatok egyrészt a támogatás igénylésekor érvényes állapotról szólnak, másrészt a támogatással elérendő fejlesztés hatására változó jövőbeli céladatokat tartalmazzák, továbbá a fejlesztés megvalósítása közbeni időszak jellemzőit ölelik fel. Ha időközben változott az elérendő cél, vagy módosult a projektben szereplő terv, arról is kötelező beszámolni.

Ezt az adatszolgáltatást nevezi az unió monitoringnak. Így a támogatást folyósító és lebonyolító hivatal – ez esetben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) – folyamatosan nyomon kísérheti a támogatást felvevő gazdálkodók tevékenységét.

Cikk megosztása