Országszerte 200 helyen 202 tanácsadóval igyekeznek segíteni a gazdálkodókat, legyen szó a közösségi források elérhetőségének mikéntjéről vagy éppen kötelezettségeik teljesítéséről.

A szolgálatnál korszerű informatikai berendezéseket is használhatnak mindazok, akiknek szükségük van erre. A hálózatnak köszönhetően hazánk minden pontjáról 20-25 kilométeres távolságon belül elérhető az irodák egyike.

Jó ideje segíti már az agrárium szereplőit, gazdálkodók ezreit a Magyar Agrárkamara koordinálásával működtetett Gazdálkodási Információs Szolgálat. Ezt a hálózatot 2007 decemberétől érhetik el mindazok, akiknek kérdése van, segítséget szeretnének kapni, tanácsot akarnak kérni ügyes-bojos dolgaik rendbetételéhez. Nem előzmény nélküli szerveződésről van szó, hiszen a területi agrárkamarák már korábbi tanácsadó szolgálata képezte a bázisát az új kiszolgáló szervnek.

A Gazdálkodási Információs Szolgálat keretében országszerte 200 helyen nyitottak irodát, amelyekben összesen 202 tanácsadó várja az érdeklődőket. Lényegében minden kistérségben működik egy-egy egység, gondosan megválogatva a helyszíneket. Nem arra törekedtek, hogy a kistérségi centrumokba telepítsék a hozzáértőket, hanem a speciális igények miatt inkább a mezőgazdasági központokat választották helyszínül – tudtuk meg a Magyar Agrárkamara főtanácsosától.

Téli Róbert hozzátette: a cél az, hogy a gazdálkodók minél szélesebb köre számára elérhetőek legyenek a szolgáltatások, s azokat az érintettek bármikor igénybe tudják venni. Ehhez igazodva az ország minden szegletében nyitottak irodákat, amelyek így bármely településről legfeljebb 20-25 kilométeres utazással megközelíthetők.

Az itt dolgozó tanácsadók jellemzően többdiplomás szakemberek, akiktől elvárták, hogy valamilyen agrárképesítést fel tudjanak mutatni. Ezen kívül általában jogi vagy közgazdasági ismeretekkel szintén rendelkeznek. Őket kérdezhetik a gazdálkodók szinte bármilyen témában, ami érinti a tevékenységüket, legyen szó a közös agrárpolitika részleteiről, vagy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) forrásairól, az egyes és a kettes tengely kiírásainak sajátosságairól, illetve a támogatásokkal kapcsolatos általános tudnivalókról.

A szaktudást korszerű informatikai rendszer egészíti ki. Felszerelték az irodákat nagy teljesítményű számítógépekkel, amelyekhez nagy felbontású monitorokat csatlakoztattak. Ez különösen a területalapú támogatások esetén nélkülözhetetlen kelléke az információátadásnak, hiszen az uniós pénzeket igénylők számára olyan böngészőt fejlesztettek, amely a jobb minőségű képernyőn sokkal áttekinthetőbbé teszi a látottakat.
Mindemellett multifunkcionális gépek szolgálják ki a gazdálkodókat, amelyeket szkennelésre, nyomtatásra, faxolásra vagy akár e-mailek továbbítására is használhatnak mindazok, akik számára ez más helyen nem elérhető. A mai kor követelményeinek maradéktalanul megfelelő gépek révén lényegesen könnyebbé válhat az ügyviteli teendők intézése az agrárium szereplői számára – magyarázta az agrárkamarai főtanácsos.

A gazdálkodók is felismerték a szolgálat előnyeit, s rendszeresen igénybe veszik a szolgáltatásokat. Egyre többen és egyre rendszeresebben látogatják az irodákat, ám a tanácsadók maguk is felkeresik a termelőket, igyekezve mind jobban kiépíteni személyes kapcsolataikat, s azzal mind inkább szolgálni az európai uniós kasszából származó források hatékony felhasználását. A tavalyi esztendőben a területalapú támogatások kapcsán 38 ezer érintett számára segítették az anyagi kiegészítéshez való hozzájutást, idén pedig a monitoring-adatszolgáltatás kapcsán kétezer gazdálkodó informálásával számolnak. Bíznak benne, hogy a későbbiekben az ÚMVP-hez kapcsolódó monitoring-adatszolgáltatás kapcsán ugyancsak sok ezer ember számára nyújthatnak támpontot.

Téli Róbert szerint a gazdálkodóknak is jól felfogott érdeke, hogy minél több információ alapján, minél szélesebb körű ismeretekkel felvértezve vágjanak bele a pályázatírásba, illetve a támogatási kérelem kitöltésébe. Ráadásul az új információk, az esetleges változások híre úgyszintén a szolgálaton keresztül jut el a legkönnyebben az érintettekhez. Innen tudhatják meg, miként alakulnak a közvetlen támogatások, milyen feltételekkel, hogyan tudják beadni igényüket az agrár-környezetgazdálkodási támogatásra.

Rengeteg utánajárást takaríthatnak meg, ha felkeresik az irodákat és a tanácsadókat, akik naprakészek az egész témakörben.
Január 1-jétől egyébként a kölcsönös megfeleltetés teljesítése ad újabb feladatot a termelőknek, akikkel a jogszabályban foglalt követelményeket és a gazdálkodási gyakorlat részleteit egyaránt könnyen emészthető formában tudatják a kamarai tanácsadók. Ez nagyon fontos lesz a későbbiekben, mert noha eddig is teljesíteni kellett az ezzel kapcsolatos elvárásokat, ám mostanáig nem tették ettől függővé a támogatások elérhetőségét. A jövőben azonban kizárólag azok számíthatnak a közösségi forrásra, akik teljesítik a kölcsönös megfeleltetés kritériumait. Erre vonatkozóan a napokban megjelent egy kézikönyv, ám a gyakorlati ismereteket egyszerűbben elsajátíthatják a gazdálkodók a tanácsadók közreműködésével.

Téli Róbert értékelése szerint a több, mint egy éve működő rendszer kiteljesedett, s eredményesen szolgálja a gazdálkodókat. A tapasztalatok alapján el lehet gondolkodni a rendszer bővítésén, ám addig is minden infrastrukturális feltétel adott ahhoz, hogy 100 százalékos kapacitással működjön a szolgálat.

Forrás: ÚMVP

Cikk megosztása