Megalakult a Pálinka Nemzeti Tanács, és elkészült Magyarország első pálinkatérképe - jelentették be a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium és az Agrármarketing Centrum munkatársai Agárdon, egy szakmai fórumon szerdán.

A tanács felügyeli és szervezi a pálinka minőségének ellenőrzését, és kidolgozza a "nemzeti pálinkastratégiát" - mondta el az agrárminisztérium kabinetfőnöke. Harcz Zoltán ismertette: a Pálinka Nemzeti Tanács felállítását a tavaly novemberben elfogadott pálinkatörvény írta elő.

A Pálinka Nemzeti Tanács 13 tagú testület, a tagokat - az agrárminiszter és a pénzügyminiszter képviselői mellett a pálinkás szakmai szervezetek munkatársait - Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kérte fel a munkára. A tanács első, alakuló ülése várhatóan április 17-én lesz - mondta el Harcz Zoltán.

A tanács a jövőben az illetékes hatóságoknál eljárást is kezdeményezhet azok ellen, akik szabálytalanul használják a pálinka megnevezést.

A pálinkatérkép Magyarország hét eredetvédett pálinkagyümölcsének - a békési szilvának, a göcseji körtének, a gönci baracknak, a kecskeméti baracknak, a szabolcsi almának, a szatmári szilvának és az újfehértói meggynek - a termőterületeit mutatja be, külön kiemelve, hol találhatóak a kereskedelmi pálinkafőzdék - mondta el az Agrármarketing Centrum témavezetője. Horváth Gyöngyvér hozzátette: a térkép támpontot szolgáltat a közeljövőben megszervezendő "pálinka-utak" összeállításához is.

A térkép hátoldalán valóságos kislexikon található: a pálinkafőzés történetén túl megismertet a felhasználható gyümölcsökkel, és bevezet a pálinkafőzés tudományába is.

Forrás: MTI

Cikk megosztása