Alapos szakértői előkészítés után az élelmiszer-termékpálya képviselői a mai napon együttműködési megállapodást írtak alá. Ilyen típusú etikai kódexet a világon elsőként most, Magyarországon hoztak létre.

Különlegessége, hogy nem egy ágazati szereplőre vonatkozó megállapodás jött létre, hanem a termékpálya valamennyi szereplőjének piaci magatartását szabályozza, megakadályozva az együttműködési és piaci zavarokat - mondta Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter az etikai kódex aláírását megelőzően.

A kódex első és legfontosabb feladata, hogy segítségével a 10 millió magyar állampolgárnak és a hazánkba látogató külföldieknek egészséges élelmiszert tudjunk előállítani. Az Európai Uniós csatlakozás után Magyarország szinte védtelenül állt az élelmiszerpiacon, ezért hatóságilag is fel kellett készülni arra, hogy a rengeteg külföldi termék közül kiszűrjük azokat, amelyek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak nem felelnek meg - folytatta a miniszter.

Gráf József elmondta: az etikai kódex segítségével az alapanyag-termelők, a feldolgozók és a kereskedők együtt harcolnak azért, hogy a magyar lakosságot egészséges és jó minőségű áruval tudják ellátni. Nem szigorú és merev szabályozást tartalmaz, hiszen lényege az, hogy a termékpálya szereplői önként vállalják a kódex által leszögezett erkölcsi magatartásformákat. Az etikai kódex alapelveinek betartását négyfős, havonta ülésező bizottság ellenőrzi majd.

A nagy áruházláncok polcain július 1-jétől 80 százalékban magyar élelmiszert találhat a fogyasztó.

A miniszter jelezte azt is, hogy az etikai kódexhez a szaktárca mellékletet csatolt, amelyet ő maga írt alá, és ebben az FVM garantálja az etikai kódex működésének feltételeit.

Forrás: ÚMVP

Cikk megosztása