Majd hétmillió forint értékű kisbusszal gazdagodott 2009. március 23-án a Békéscsabai Kistérségi Társulás. Ötmillió forintot nyertek gépkocsivásárlásra a kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztésére kiírt jogcím keretében.

Mivel az elnyert forrás nem volt elegendő az autó megszerzésére, a társulás végül a békéscsabai önkormányzattól kapott kétmillió forintos segítséget. A megvásárolt jármű a nehezen megközelíthető, tanyán élő idősek ellátását fogja segíti.
A kisbusz Békéscsaba Nagyrét közigazgatási területén teljesít majd szolgálatot.
A járműben, mely egy Fiat Scudo, egyebek mellett kerekesszék-rögzítő rendszer, takarékos dízelmotor, tolatóradar és dupla, minden utas számára külön állítható klímaberendezés található.

Békéscsabai hvi

Új buszt kapott a bócsai gondozó

A közelmúltban vették át a bócsai önkormányzatnál a tanyagondnoki szolgálat új gépjárművét, egy vadonatúj, kilenc személyes Ford Transit kisbuszt. Ezzel közlekedik majd a második tanyagondnoki körzet szociális ellátója.

Bócsa külterületén a lakosság közel fele él, minden tizedik ember pedig túl van a hatvanadik életévén.

Mucsi Tibort húsz-harminc idős várja, hogy a falutól távol is rájuk nyissa az ajtót. Az egyre több feladat arra a döntésre inspirálta a képviselő testületet, hogy az idén megszervezzék a második körzetet is, az állást Weishaupt Imréné nyerte el.
Az új tanyagondnok korábban háziorvos mellett dolgozott ápolónőként, bócsai lakosként ismeri a tanyavilágot.
Egyre nagyobb az igény a tanyagondnoki szolgálatra. Nagyon sok idős, magányos ember él a falutól távol. Gyerekeik ritkán tudják látogatni őket. Van, aki 17 kilométerre lakik az orvostól, bolttól.

Minden bejárásnál több mint hetven kilométert megyek - mesél Mucsi Tibor, aki odaadó gondozókét sokszor munkaidőn túl is figyelemmel kíséri az időseket. - Bevásárolok, vizet húzok a kútból, télen bekészítem a tüzelőt, orvoshoz viszem akinek arra van szüksége, vagy kiváltom a gyógyszereket, kiviszem a postát. Néhányan még tartanak apró baromfit, egy-két malackát, nekik a tápot is kiszállítom. De a legfontosabb, hogy beszélgetünk.

Van, akinek a tanyagondnok az egyetlen mindennapi ismerőse, vendége. Már messziről megismerik a zöld Toyotát, és sokszor a kapuban várnak. Van, aki 89 évesen él kinn a tanyavilágban egyedül, víz és villany nélkül. Az ilyen embereket nem szabad kiszakítani környezetükből, mert az a végzetük lenne. Őket itt kell segíteni, ameddig csak lehet - mondja a szívvel-lélekkel dolgozó Tibor bácsi.

Mucsi Tibort nagyon szeretik az ellátottak. Éppen ezért nehezen váltanának másik gondozóra. Ebben az életkorban a kapcsolat főképpen a bizalmon múlik. Az új munkatárs, Katika remélhetően hasonlóan jó munkát fog végezni - véli Gál László polgármester. - Az ellátás természetesen térítésmentes mindazon nyugdíjasoknak, akik szociálisan rászorultak, és akik igénylik. A legnagyobb gond az, hogy a tanyavilágban élő idősek ritkán kérnek segítséget.
Jobb esetben a szomszédok, a hozzátartozók jelzik az igényeket, de van, akit nekünk kell felkutatni. Nagyon nem szeretnénk, hogy valaki azért maradna ellátatlanul, betegen és magányosan, mert tanyán él.

Az új tanyagondnoki jármű árához a testület 1,2 millió forint önrészt biztosított.

Kiskőrösi HVI

Közösségi buszbeszerzés Sellyén

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium 18/2008(III.28.) rendeletalapján kiírt pályázán a Sellyei Kistérségi Többcélú Társulás sikerrel szerepelt, az elnyert forrás 25 M Ft.

Egy közoktatási és szociális feladatokat is ellátó közösségi busz kerülhet beszerzésre a támogatásból, jelenleg zajlik az ajánlattevők közbeszereztetése.

Sellyei HVI

Egeralja és Kerta település átvette falugondnoki buszát

2009. április elején vehette át mindkét település Renault és Ford típusú falugondnoki kisbuszát.

Ajka HVI

13 település már átvette a Tanyabuszt a pápai kistérségben

A pápai kistérség 19 nyertes pályázója közül 13 már beszerezte a pályázott járművet.
Ezek közül 2 busz ( a gecsei és a lovászpatonai) már az Egységes arculati kézikönyvnek megfelelően, felmatricázva közlekedik.

Pápai kistérség

Gyermely már átvette, Várgesztes a napokban fogja átvenni a falubuszt

A Tatabányai kistérségben két település pályázott, és nyert a "Falubusz" pályázaton. Mindkét faluban világos, törtfehér színű Volkswagen Transporter szolgálja mostantól a közösséget, segíti a közfeladatokat végzőket és a település lakóit a közlekedésben.

A kereskedők a típusválasztás, a szín és az előírt marketingelemek megjelenítése miatt nem voltak egyszerű helyzatban, de sikerült biztosítani a jogos vásárlói elvárásokat.

Tatbányai HVI

EMVA Tanyabusz támogatás 2008

A támogatási kérelmek által nyertes kistérségi települések közül, 2009. április 17-én a kállói Együtt Könnyebb A15 Egyesület fogja átvenni a tanyabuszt.

Pásztói HVI

Közösségi buszbeszerzés a Kunszentmártoni Kistérségben

2009. április 3-ig lehetett pályázatot benyújtani a Többcélú társulásoknak közösségi buszok beszerzésére a 8/2009. (II.26.) ÖM rendelet alapján.

A Kunszentmártoni Kistérség Többcélú Társulása közel 24 millió Ft-ot igényelt, hogy a Tiszakürti Körzeti Általános Iskolába meg tudják oldani a gyermekek beszállítását.

A Kunszentmártoni kistérségben két közoktatási intézményfenntartó társulás működik tiszakürti gesztorsággal, illetve cserkeszőlői gesztorsággal.
A beszerzendő közösségi busz a gyermekek iskolába szállyíátásn túl segít a külterületeken élőknek a szolgáltatások elérésében és kulturális célokat is szolgál majd.

Kunszentmártoni HVI

Megérkezett a falu- és tanyagondnoki busz Bükkzsérc községbe

2009. április 9-én Tilaji Zsófia, Bükkzsérc Község polgármestere átvehette a település önkormányzata által pályázati támogatás segítségével beszerzett falu- és tanyagondnoki buszt.

Mezőkövesdi HVI

Cikk megosztása