Több mint hétszáz jófajta nedűből választották ki az Év Pálinkáját Gyulán szombaton.

A Magyar Országos Pálinka és Nemzetközi Gyümölcspárlat verseny főszervezője szerint már csak rövid idő kell ahhoz, hogy a pálinka világhírnévre tegyen szert.
Gyenesei István volt önkormányzati miniszter adta át az Év pálinkájának járó elismerést, amelyet ezúttal a miskolci Prekop pálinkafőzde gönci barackpálinkája érdemelte ki.

A kiválasztás során a 21 tagból álló zsűri egyszerre értékelte az illat és az ízvilág tisztaságát és karakterét és az összharmóniát. A gyulai megméretésre minden évben több nevezés érkezik, a szakemberek szerint nagyban javul a beérkezett italok minősége is. Ebben az évben több mint 700 pálinka és külföldi gyümölcspárlat versengett.

Az idei Év pálinkájából a korábbi évek hagyományainak megfelelően egy palackot a Vajdahunyadvárában állítanak ki.

*

Szállt a dal Nyékládházán

Azt tartják: az éneklés úgy gyógyítja a lelket, ahogyan a gyógyszerek sosem tudnák. Lehet ebben a bölcsességben valami, mert a szombaton, Nyékládházán megrendezett dalostalálkozó testet, lelket felüdítő hangulatban telt.

A népdalkörök jókedvre derítettek minden résztvevőt. A város általános iskolájában tíz csoport mutatta be legszebb dalait a 9. „Tavaszi szél vizet áraszt” elnevezésű programon.

A házigazdák, vagyis az Őszirózsa népdalkör tagjai léptek először a színpadra, majd a harsányiak, a berenteiek, az emődiek, a sajóvámosiak, az alsózsolcaiak, a megyaszóiak daloltak. Szabolcs–Szatmár–Beregből, közelebbről Ajakról is érkezett csoport, Heves megyét pedig a herédiek képviselték. A rendezvény egy fergeteges matyó lakodalmassal ért véget. A résztvevők úgy búcsúztak: jövőre újra ugyanitt!

*

Egyedülálló mintaüzem Miskolcon - szemétből metanolt

Miskolcon valósulhat meg a világ első szemétből metanolt előállító mintaüzeme - közel 600 millió forintos projekt indul.
Az ENIN Környezetipari Klaszter 247 millió forintos uniós és állami támogatás elnyerésével egy közel 600 millió forintos projektbe kezd Miskolcon.

Az ENIN Környezetipari Klaszter stratégiai fontosságú közös beruházásának megvalósítása és központi szolgáltatás fejlesztése” - című projekt egy teljesen új eljárást vezet be a piacra a szerves hulladékok hasznosítása terén.

A projekt alapvetően a Dr. Raisz Iván és Barta István alkotó páros által Év találmánya és feltalálója 2008 címet is elnyert „Metanol előállítás kommunális hulladékból” című találmány piaci hasznosítását célozza meg.

A projekt a metanol üzem mellett két évre biztos alapot ad az akkreditált innovációs klaszter működtetéséhez és fejlesztéséhez, újabb világ jelentőségű kutatás-fejlesztési és innovációs együttműködések generálásához és megvalósításához.

Forrás: Miskolci HVI

Cikk megosztása