Az Európai Unió Vidékfejlesztési Bizottsága 2007. október 24-én egyhangú szavazással elfogadta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot (ÚMVP). Az uniós országok között az első egyharmadban fogadták el Magyarország Programját, amely nagymértékben tükrözi a magyar agrárium diplomáciai sikerességét.

A következő 7 éves periódusban hazánk új lehetőségek elé néz, körülbelül 1300 Mrd Ft uniós forrást használhat fel, amely teljes egészében az agrárium, a vidéki környezet és a vidéki térségek fejlesztésére fordítható. Az összeg hatékony felhasználásával lehetővé válik, hogy a megkezdett szerkezetváltás folytatódjon, a vidéki térségek leszakadása lelassuljon, és megkezdődjön ezen területek társadalmi-gazdasági felzárkózása is.

Az ÚMVP Irányító Hatóság (IH) felelős a Program hatékony, eredményes és szabályszerű módon történő irányításáért és végrehajtásáért. Az ÚMVP Irányító Hatóság szerepét az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) nyújtandó vidékfejlesztési támogatásról szóló 1698/2005/EK tanácsi rendelet (továbbiakban alaprendelet) 75. cikke rendelkezése értelmében a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) Közösségi Ügyekért Felelős Szakállamtitkárság, operatív szinten az Agrár-vidékfejlesztési Főosztály (AVF) tölti be. Az IH vezetői tisztségét a közösségi ügyekért felelős szakállamtitkár, Dr. Forgács Barnabás úr, helyettesi tisztségét az Agrár-vidékfejlesztési Főosztály vezetője Bondor István úr látja el.

Az alaprendelet 77. cikkének rendelkezése értelmében a Program eredményes, hatékony és minőségi végrehajtásának felügyelete céljából Monitoring Bizottság felállítására került sor, a Programot jóváhagyó határozat kiadását követő három hónapon belül.

Az ÚMVP Monitoring Bizottság szervezeti összetétele a Programban rögzítésre került, biztosítva az érintett szaktárcák, szociális szervezetek, közreműködő szervezetek, civil érdekvédelmi szervezetek, szakmai szervezetek, esélyegyenlőséget képviselő szervezetek, önkormányzati érdekszövetségek, a hét Regionális Fejlesztési Tanács, az Európai Bizottság és egyéb, a Program végrehajtásában érintett intézmények. részvételét.

A Monitoring Bizottság az alaprendeletben, illetve az ÚMVP-ben rögzített döntési jogkörrel és tanácskozási jogkörrel felruházott tagokból áll.

Forrás: FVM - Agrár-vidékfejlesztési Főosztály

Cikk megosztása