„Felkészülés az ÚMVP III. tengelyes kérelmek megvalósítására” címmel a Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület munkaszervezete 2009. március 24-én a projektgazdái számára tájékoztató programsorozatot indított.

Első alkalommal a megvalósításról, a közbeszerzési eljárás lefolytatásáról és a projektfinanszírozásról esett szó. A tájékoztatóra a nádasdi irodához beérkezett kérelmek benyújtói kaptak meghívást.

A Vasi Őrtorony Leader HACS 82 Vas megyei település területét fedi le. Két irodához összesen 105 támogatási kérelem érkezett, amelyből előreláthatólag 55-60 db nyeri el a kért támogatást. A tájékoztatók legfontosabb célja, hogy a projektgazdák olyan információkat kapjanak, amelyek birtokában úgy valósíthatják meg projektjeiket, hogy a kifizetési kérelmek benyújtását követően biztosan hozzá jutnak a támogatáshoz.

Mivel a regionális MVH a felkérést a kérelmek feldolgozása miatti leterheltség és az EMVA III. tapasztalat hiányában nem tudta elvállalni, a projektek megvalósításának mikéntjéről, a várható helyszíni ellenőrzésekről, AVOP LEADER+ tapasztalatai alapján, Tóth László Ödönné munkaszervezet vezető tartott részletes tájékoztatót.

Inzsöl Renáta, a munkaszervezet tagja beszélt a közbeszerzésről, ismertette a hallgatókkal mikor kell közbeszerzési eljárást lefolytatni, beszélt a jelenlegi eljárásokról, amelyek április 1-el változnak, valamint kitért a közbeszerzési eljárások idő és pénzigényére is.

Az egyik legjelentősebb kérdésre, a projektek pénzügyi finanszírozására a SAVARIA takarékszövetkezet igazgatóhelyettese Szakasits Márta és aktív üzletágvezetője Dr. Gaálné Dr. Varga Jolán adott felvilágosítást.

A Vasi Őrtorony Leader HACS-hoz tartozó terület nagyon nagy, a szombathelyi kistérség projektgazdái számára április közepén ugyanilyen tartalommal került megrendezésre fórum.

*

Elérhető közelségben Chernelházadamonya

Mindenhonnan érkeztek a hírek, hogy egyre több ÚMVP forrásból beszerzett falugondnoki busz állt szolgálatba. A csepregi kistérségbeli Chernelházadamonya is sikeresen lebonyolította a közbeszerzési folyamatot, és a szerződőtt márkaképviselet 2009 nyarára ígérte a gépjármű leszállítását.

*

Nagy volt az ÚMVP Falunapos pályázati kedv a Csepregi kistérségben

A Csepregi kistérség 16 településéből 4 adott be pályázatot az ÚMVP Falunapok, vidéki rendezvények 2009 pályázati felhívásra.

Az indulók között volt a tavalyi kiírásra jelentkezett két kandidáló is: Csepreg ennek a támogatásnak a segítségével valósította meg a Répce Gasztrofesztivál programját, míg Sajtoskál abban bízik, hogy most tudja pályázattal színvonalasabbá tenni az egyre népszerűbb Sajtfesztiválját.

A másik két induló közül Bő az ifjúsági egyesület által szervezendő Bő-ség Napja, míg Bük a Büki Nyár programsorozatot nyitó Aratófesztivál pályázati sikerében bízott.

Forrás: Vasi Őrtorony Leader HACS és Csepregi HVI

Cikk megosztása