Felhívás a II. Országos Vidéki Fórumra A tanyákról az új szellemiségű, harmóniára törekvő vidékfejlesztés jegyében.

A 2008. decemberében Glatz Ferenc akadémikus elnökletével megalakult Magyar Nemzeti Vidék Hálózat – alapító okirata, idei cselekvési terve és a hasonló európai szervezetekre vonatkozó ajánlások szellemében, – a honi vidékfejlesztés politikai, szakmai és civil szervezetei közötti párbeszéd elősegítése, elmélyítése érdekében 2009. június 3-4-én Lajosmizsén, a Gerébi Kúriában rendezi meg II. Országos Vidék Fórumát.

A tanácskozás középpontjában a magyar alföldi vidékek táji-, agrár-, mezővárosi-, és társadalomfejlődését is meghatározó sajátos települési és gazdálkodási formája: a tanya áll.

Tanyás vidékeink megújítása, e sajátos településforma jövőjének megtervezése tipikusan integrált személetű, a helyi szakmai közösségek összefogását igénylő megoldásokat igényel. A több száz tanyás vidéki település csaknem negyedmillió külterületen élő lakosának jövőjét érintő kérdések megvitatására hívunk tehát fel minden érintettet: polgármestereket, vidékfejlesztőket, gazdálkodókat, szakembereket, kutatókat, civil szervezetek képviselőit – az Alföldről, de – a jó gyakorlatok terjedése érdekében – az ország már részéről is. Annál is inkább, hiszen valamennyi parlamenti párthoz tartozó képviselők aláírásával a tanyákról szóló országgyűlési határozat általános vitája is folyamatban van.
A tanyás vidéki térségeink és településeink megújítása szoros összefüggésbe hozható a globális klímaváltozás következményeként fellépő szárazodással, a természet- és az agrár-környezetvédelemmel, a lokális piacok megújítását is lehetővé tevő egészséges (bio-) élelmiszertermeléssel, a tanyai turizmussal, a helyi társadalom és a táj kapcsolatának újrafogalmazási igényével egyaránt. Mondhatni: a tanya a magyar vidék egyik „kulcs-településformája”.

Ha e térségekben sikeres, alulról építkező, e sajátos településformának a táj közjavait megőrző, sőt újrateremtő vidékfejlesztésének programjai indulhatnak el, az – mint akár másfél százada - kedvező hatással lehet az Alföld és ország más vidékeinek megújulására is.

A II. Országos Vidék Fórum regisztrált résztvevői szak- és helyi politikusoktól, szakemberektől, kutatóktól, tervezőktől csak rövid vitaindító előadásokat hallhatnak majd, mert a rendezők és szervezők azt szeretnék, ha miden fontos témát – a tanyai környezetről, a mezőgazdaságról és a társadalomról – alaposan és közösen vitatnánk meg az alábbi program szerint.

A Magyar Nemzeti Vidék Hálózat és az MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi Tudományos Intézete, valamint a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés
mint rendezők tisztelettel meghívják Önt és érdeklődő munkatársaikat a
II. Országos Vidéki Fórumra.

Helye: Lajosmizse, Gerébi kúria

Ideje: 2009. június 3-4., (A tervezett programok előadóinak felkérése folyamatban.)

Fontos kiegészítő megjegyezések:
1. A regisztrált résztvevők számára az étkezéseket a Magyar Nemzeti Vidék Hálózat biztosítja.
2. Kérjük, hogy 2009. május 20-ig a mellékelt jelentkezési lapot kitöltve vagy elektronikus levél mellékleteként a [email protected] címre, vagy az 76 502 849 fax-számra megküldeni szíveskedjenek. Szükség esetén telefonon elérhető: Havasi Béláné 76 502 840

Cikk megosztása