A Fejérkőtől Tündérvölgyig túramozgalom célja a Balatonföldvári kistérség területének természeti, néprajzi és kulturális értékeinek bemutatása. A túra gyalogosan teljesíthető időkorlátozástól és szakaszolástól függetlenül. Az útvonal hosszúsága 80 km.

Teljes értékű teljesítésnek azt fogadjuk el, ha a túra füzetébe a bejárás során az érintett kódokat átrajzolják és dátummal ellátják.

A túramozgalom a terület jellegéből adódóan több területen, elsődlegesen a sűrű beépítettségű balatonparti települések között kényszerűségből csak aszfaltozott útvonalon valósulhatott meg. Talán némileg ellensúlyozza ezeket az útvonalakat a Somogyi dombvidéken vezető szakasz. A túra során a terepen elhelyezett 3x3-as mátrix táblán egyedi jelölést alkalmaztunk ezeket kell megkeresni és a kódot lemásolni. A kódtáblák helyzetéről a települések leírásánál található információ.
A túraútvonal a SEFAG Zrt. Szántódi Erdészetének vadász területeit jelentős mértékben érinti!

Kérjük, hogy a Túra megkezdése előtt az érvényben lévő erdőlátogatási korlátozásokról érdeklődjenek és azokat maradéktalanul tartsák be. Az erdőben ügyeljünk a tisztaságra, ne szemeteljünk és ne feledjük, mi ott csak vendégek vagyunk!

A települések ismertetésénél a megtekintésre érdemes látnivalókat felsoroljuk, megadva azok GPS koordinátait is. A túramozgalom gondozását a Szent Kristóf Természetjáró Egyesület (SZKTE http://www.szkte.extra.hu ), (Szántód Iskola utca 9.) végzi. A túramozgalom füzete ingyenes, az igazoló jelvény kiváltásáért viszont térítést kell fizetni, melynek összegéről az egyesület ad tájékoztatást.

A túramozgalom névadója és kezdőpontja a térség és egyben Somogy-megye legjelentősebb várromja a Kereki község közelében található Fejérkő vára. A túra végpontja pedig a Balatonszemes térségében attól délre található erdő egyik szép völgyéről kapta a nevét. A túramozgalom útvonalában az idők során bekövetkezhetnek változások, erről az SZKTE honlapján adjuk közzé az információkat. Kérjük ennek figyelemmel kisérését, továbbá az esetleges észrevételeket és egyéb hasznos információkat is várjuk.

Minden kedves természetkedvelőnek élményben gazdag túrát kíván a SZKTE vezetősége.

*

„Felém köszön a táj” főcím alatt mutatkozik be a balatonföldvári kistérség

Honlap, kiadvány és reklámfilm is készült a térségről, amelyeknek nem titkolt célja a turisztikai vonzerő növelése.
A LEADER+ pályázat keretében tavaly elkészült a Balatonföldvári Kistérség honlapja. A weboldalon szerepel minden a térséggel és a társulással kapcsolatos információ. Fellelhetjük itt az aktuális híreket, informálódhatunk az egyes településekről, programokról, a társulás működéséről. A turisztikai információk is helyet kapnak, szálláshelyeket, vendéglátókat és minden egyéb szolgáltatót megtalál itt az érdeklődő.

Címe: www.balatonfoldvarterseg.hu

Ezzel egy időben tavaly tavasszal az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium támogatásával nyomtatott formában is bemutatkozott a kistérség. A fotókkal illusztrált 44 oldalas prospektus komplex programkínálatot kívánt nyújtani az idelátogató vendégeknek.

A kistérség legfrissebb kiadványa a Fejérkőtől Tündérvölgyig túramozgalom kézikönyve, amely ugyancsak az Önkormányzati Minisztérium pályázati forrásából valósult meg.

Szintén promóciós célokat szolgál a LEADER+-ból elkészült kistérségi film, amely közel 120 percben kalauzolja a nézőt a Balaton partján illetve a Somogyi dombság lankáin.

Forrás: Balatonföldvári kistérség, Koppányvölgyi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása