A Nemzetközi Élelmiszer és Agrárgazdasági Szövetség, azaz IAMA XIX. Élelmiszer- és Agrárgazdasági Világfórumára és Tudományos Szimpóziumára 2009. június 20-23. között Budapesten az Európa Congress Centerben (II. ker. Budakeszi út) kerül sor, első alkalommal ebben a térségben.

A konferencia magyar szervezője az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottsága (EOQ MNB), az FVM támogatásával.

Az IAMA az agrár- és élelmiszergazdaság magas szintű vezetőinek, tudósainak és kormányzati döntéshozóinak szakmai együttműködésén alapuló világszervezete. A 2009. évi Világfórum Budapesten való megrendezésével az IAMA célja, hogy tevékenységét a közép-európai országokra is kiterjessze, illetve tovább bővítse Kelet- és Délkelet-Európa, valamint az ázsiai országok felé. A konferencia vezértémájául a „Globális kihívások – lokális válaszok” címet választották.

Június 17-én tartott sajtótájékoztatóján Gráf József miniszter bejelentette, ezen a világfórumon a tudomány és a gyakorlat kerül végre egy fórumra; a banki, ipari, kereskedelmi, felsőoktatási és döntéshozói területek mind képviseltetik magukat a többnapos rendezvényen. A miniszter hangsúlyozta, a kedvező magyar élelmiszerexport és import alakulása a jövőben is tartható, sőt a fórumon egyértelműen kimondják majd, az élelmiszeripar és mezőgazdaság, s a kapcsolódó ágak a globális válság okozta helyzetben húzó, stratégiai ágazatnak számítanak. Gráf József fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a 2007-2013 között elosztandó, közel 1300 milliárd forintos fejlesztésre szánt összeg felét technikai, technológiai változtatásokra, megújulásra fordítják majd. Ebben is fontos a magyar termékek és magyar ipar európai és világszintű jó pozicionálása.

A rendezvényekre 52 országból érkeznek küldöttek, s jelenleg 400 résztvevővel számolhatnak a szervezők - mondta el a tájékoztatón Dr. Molnár Pál, elnök-főigazgató (EOQ MNB), az IAMA Budapest Szervező Bizottság társelnöke. Magyarország mezőgazdaságának igen jó a híre a világban, óriási elvárást tapasztaltak az előkészületek során a külföldi részvevők részéről, ezt mutatja, hogy eddig nagy számban jelentkeztek az USA-ból és a tengeren túlról közel 100-an, Nyugat-Európából 80-an, ezenkívül 70 egyetemi hallgató is részt vesz a világ minden részéből. Elmondta továbbá azt is, hogy közel 300 előadást jelentettek be, melyekből 204-et tartanak majd meg, s emellett 30 vitafórumi beszélgetést is bejegyeztek a programba. Újságírói kérdésre válaszolva megtudtuk, hogy a teljes program közel 500 ezer dollárból valósulhat meg, s mindez a jelentkezési költségekből adódik össze.

Dr. Vajda László, főosztályvezető, az IAMA elnöke elsősorban a Világfórum fő témáit és a két éves előkészületi munkát hangsúlyozta. Elmondta, hogy a rendezvénysorozat szekcióülései mellett, tudományos szimpóziumra, esetkonferenciára (egyes országok, helyi sajátosságok esettanulmányainak bemutatása), s egyetemi hallgatók nemzetközi vetélkedőjére is sor kerül június 20-23 között. Utóbbiról kiderült, hogy hazánkat három egyetemi csapat is képviseli majd a versenyben, Kaposvárról, Szegedről és a Budapesti Corvinus Egyetemről.

Örömteli hír az is, hogy a legtöbb ország előadója, küldötte nem csupán a rendezvény ideje alatt kíván Magyarországon tartózkodni, hanem többnapos, családi kirándulást is beiktat, hogy hazánkat jobban megismerje. Ehhez is hozzájárul a fórumhoz kapcsolódó turisztikai szolgáltatás, mely szerint a külföldi résztvevők a konferencia befejezése után 1-2 napos, változatos fakultatív szakmai kirándulásokon ismerkedhetnek meg Magyarország szépségeivel, agrárgazdaságának jellegzetességeivel és Budapest nevezetességeivel (Eger és Tokaj borvidékek, Dunakanyar, Budapest városnézés parlamenti látogatással).

A 2009. június 22-23-i Agrárgazdasági Világfórum fő témái:

1) Globális kihívások és lokális válaszok: trendek az élelmiszer és agrárgazdaságban
2) A közép-európai országok válaszai a globális kihívásokra
3) A kereskedelem hatása az értékláncra
4) Regionális termékek a globális arénában
5) A kormányzati politika befolyása az élelmiszer és agrárgazdaságra
6) Élelmiszer termékek az egészségért és a jó közérzetért: globális és lokális fejlesztések
7) A 4F (Food, Fibre, Fuel and Feed) feszültsége
8) Globális gazdasági krízis és stratégiai fejlesztések

A Fórum szekcióülései az IAMA bevált gyakorlatának megfelelően felkért, magas szintű előadókkal, panelvita formájában kerülnek megrendezésre, közöttük neves magyar előadókkal.

A hazai és a környező országok résztvevői kedvezményesen vehetnek rész a konferencián, ha regisztrációjukat a hazai szervezőkön keresztül intézik (www.eoq.hu és www.congressline.hu/iama).

Minden egyéb információ, részletes program itt olvasható!

A Fórum programjáról és a meghívott előadóiról további részleteket tudhatnak meg az IAMA honlapján: www.ifama.org

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása