Nyári kikapcsolódás

Velencei-tó - Bár sokan azt hitték, elmarad az idei nyár, de a programok az mutatják, jobb, ha felkészülünk egy kellemes kikapcsolódásra. A programok körülfonják a tavat is.

A múlt hét végén a sukorói sportpályán 19 órakor vette kezdetét a Szent Iván-éji táncfesztivál. Az ellentétek sodrásban címmel beharangozott III. táncfesztivál színpadán fellép Tabáni István, Csikó Szabolcs, az Everdance Táncszínház, az Ikarus Néptáncegyüttes. A leghosszabb nyári, sukorói éjszakán nagy mulatság ígérkezik.

A velencei nyári zenés esték változatos előadásokat kínálnak. Bár a négy bemutatóból álló szabadtéri színház csak július közepétől látható, érdemes feljegyezni a naptárban, hogy 25-én A dzsungel könyve című zenés játékot láthatják, augusztus 8-án Egy szoknya, egy nadrág, mindkettő Pintér Tibor rendezésében. Augusztus elsején Az ördög nem alszik zenés bohózatot Straub Rezső rendezésében tűzik műsorra. A Mikó István rendezte a Csak semmi szexet kérem, mi angolok vagyunk című darabot augusztus 15-én láthatják. Minden előadás 20.30-kor kezdődik. A nemzetközi néptáncest, a velencei zene és tánc napja, valamint a város születésnapja háromnapos programot kínál augusztus 19-21. között.

A fesztiválok évében a dunaújvárosi és a város környéki településeken is mozgalmas az élet. Június 12-én Kisapostagon tartottak falunapot, Nagykarácsonyban megrendezik a II. Nagy Karácsonyi találkozót, június 13-án kistérségi családi napra várták az érdeklődőket Adonyba. A pusztaszabolcsi Szent Imre-templomban június 13-17. között rendezték meg az orgonahangverseny-sorozatot. Daruszentmiklóson 19-én az előzenéért könnyűzenei fesztivál, 25-27. között Adonyban a kistérségi kulturális fesztivál és a lovasnapok kelthetik fel a környéken lakók érdeklődését. Ugyanekkorra szervezik a mezőfalvi vigasságokat, valamint az iváncsai falunapot és gasztrofesztivált.

*

Elhalasztották az első Velencei-tó átúszást

A víz alacsony, 20 fok körüli hőmérséklete miatt a szervezők nem rendezik meg most szombaton a versenyt: az 1. Velencei Tóúszásra jövő szombaton kerülhet sor. Az úszók két távon, 1500 és 3000 méteren indulhatnak majd, a versenyt a Budapest Sportiroda rendezi. Az esemény a Velencei-tó Északi strandján lesz.

A Budapest Sportiroda közleményéből kiderül, hogy ha az időjárási körülmények engedik, akkor július 3-án lehet az év első, 1500 és 3000 méteres nyíltvízi úszóeseménye. A Velencei Tóúszás a Testébresztő Balaton-átúszás kiemelt társrendezvénye, illetve hivatalos előversenye.

Bővebb információ a www.futanet.hu/ oldalon található az eseményről.

Forrás: szekesfehervar.hu

*

Madárdal tanösvénnyel gazdagodott a Duna-Ipoly Nemzeti Park

Május 29-én Gárdony Város Önkormányzata és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság új tanösvényt adott át.

A Velencei-tó partján és a Dinnyési-fertő mellett kihelyezett 30 tábla művészi szépségű festményei és leírásai a környék növényeit, állatait, geológiai és kulturtörténeti érdekességeit mutatják be. A Dinnyés melletti vizes élőhelyek orchideáit, az itt tanyázó kócsagokat, kanalasgémeket izgalmas pallóhidakról tanulmányozhatjuk. A helyszínen tanösvény vezető és tájismertető füzet is beszerezhető. A tanösvény egyrészt új programlehetőséget kínál a tóparton üdülőknek, másrészt félnapos kirándulással elérhető a Budapestről érkező családok, iskolások számára is.

A Madárdal tanösvény 15 km hosszú bemutató útvonala három részből áll:
Müller István túra (1–9. állomás; 3 km): A terepi körútról nyári ludak, nagy kócsagok életébe tekinthetünk be. A túra elnevezése a Dinnyési-fertőn közel ötven évig dolgozó természetvédelmi őrnek állít emléket.

Szikes túra (10–15. állomás; 4 km): A terepi séta elvezet az elzamajori Pelikán-ház Erdei Iskola Geológiai Kőparkjához, és kapcsolódik a seregélyesi Háromág tanösvénybokorhoz. A vízparton többek között kékbegy, piroslábú cankó és bíbic költ. Az útvonalon kerékpárral vagy lovaskocsival is végigmehetünk.

Tóparti túra (16–22. állomás; 8 km): A Velencei-tó partján halad és a Gárdonyi Géza Emlékháznál végződik a kerékpárral is járható útvonal. A tó nádfoltokkal borított nagy tisztásain és a nádszegélyekben még ma is sok hal él. Leghíresebbek az őshonos ragadozó halak. Harcsa, süllő, csuka és balin tizedeli a kisebb halrajokat.

*

A jazz tóparti ünnepe

Gárdony - Jazzünnep a Velencei-tó partján. Három napon át az I. Velencei Jazz Face Fesztivál a műfaj megannyi jeles személyiségét mutatta be. De voltak szórakoztató programok is.

Első alkalommal rendezte meg a fesztivált a Gárdony Város és Térségi Turisztikai Egyesület. Bár először volt a rétegműfajnak számító zene fesztiválja, ahhoz képest mégis sokan voltak, igaz, a kiváló előadókat látván-hallván lehettek volna többen is. De sebaj, a sikeres első híre jövőre sok embert csalogathat a Velencei-tó mellé. A helyszínek is méltóak voltak a színvonalas koncertekhez.

"Folytatni szeretnénk a sorozatot, de ehhez az is kell, hogy kellő érdeklődés legyen. A tóparton sokféle rendezvény volt és van, ez a jazzfesztivál még csak az első. Neves előadókat hívtunk, idővel szeretnénk a környékbeli tehetségeknek is helyt adni. Sőt, merjünk nagyot álmodni: akár nemzetközivé is válhat a fesztivál" - mondta Somossy Eszter, aki az egyesület szervezőjeként dolgozott.

A Muckshow igazi show volt, három fehérvári (Vörös Tamás, Csonka Péter, Cserta Balázs) zenész közreműködésével. Szólt a funky, a közreműködők bravúros szólókkal képesztettek el. A Váczi Eszter, és a Szakcsi Lakatos Béla kvartett koncertjei elhivatott művészek ritka élménye volt.

"Nem könnyű ma a jazzt játszók élete, különösen a fiataloké. De élünk, zenélünk, kísérletezünk, alkotunk" - jelentette ki Szakcsi Lakatos.

A fiatalok bravúros játékot produkáltak. Elképzelhetetlen, hogy fér meg ennyi tehetség ebben a kis országban? A sok remek koncert közül emeljük ki a Kiss G. kvartett és Muck Ferenc fergeteges óráját. Említésre méltó a zene mellett a gyermekprogramok sokasága, a TűzArt műfajokat egyesítő bemutatója.

Reméljük, lesz folytatás!

*

Csapdába ejtik az angolnákat

Agárd - Pontyra horgászni a Velencei-tavon 2010. június 1-jén kedden a tó horgászrendje szerint 04 órától ismét lehet. A tóval kapcsolatban más pecás hírekről is beszámolunk.

A Magyar Országos Horgász Szövetség kérésére a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal halászati hatósága a Velencei-tavon június 1-jétől feloldotta a ponty fogásának fajlagos tilalmát. Bizonyára ez minden horgászt érdekel a tó környékén, de egy olvasónk kérésére megkérdeztük: miért és miként fogják az angolnákat?

A Velencei-tó magas vízállása miatt az illetékes vízügyi szervek már hetek óta végzik a vízeresztést a dinnyés-kajtori csatornán keresztül. A tóba még annak halászattal történő hasznosítása idején betelepített angolnákban ilyenkor feléled a vándorlási ösztön, és a legkisebb vízeresztés esetén is szökésnek indulnak. Az európai angolnák is igyekeznek visszavándorolni az Atlanti-óceán nyugati felén lévő Sargasso-tengeri ívóhelyre.
A tó hasznosítójának, a Mohosz-nak a feladata, hogy a tömegesen elvándorló angolnák értékét megmentse és más vizekbe való bejutását megakadályozza, mivel hazai vizeinkbe tilos nem őshonos halfajokat telepíteni. Ezért 24 órás felügyelet mellett angolnacsapdákat helyeztek el a dinnyés-kajtori csatorna leeresztő zsilipjéhez. A megfogott angolnák természetesen nem helyezhetők vissza a tóba, hiszen éppen a nem őshonos fajok visszaszorítása a cél, így értékesítésre kerülnek: a bevétel a tó halgazdálkodási céljait szolgálja majd.

Az idén 9. alkalommal megrendezett évadnyitó horgászverseny 37 résztvevőjének kétharmada próbálkozott sikeresen. A legeredményesebbek voltak: 1. Horváth Gábor (Sárosdi HE), 2. Szöllősi Endre (Székesfehérvári Dolg. HE), 3. Pót Ferenc (Nagydunai HE). A halászléfőzőket sem riasztotta el a megbízhatatlan idő, az előzetesen nevezett 80 résztvevő közül 74-en eljöttek. 1. helyezett: Csáki Bába Imre (Székesfehérvár), 2. Tóth Noel (Kiskőrös), 3. Tóth Jenő (Székesfehérvár).

*

Idén először Part Fesztivál, nagy nevekkel a Velencei-tó partján

FMH - Az elektronikus zene mellett a fekete muzsika kerül előtérbe az idén első alkalommal megrendezésre kerülő Part Fesztiválon, melyre július 28. és augusztus elseje között kerül sor a Velencei-tó mellett, Agárdon. A rendezvényen többe nemzetközi sztárvendég is színpadra lép.

A Part Fesztivál a hazai rendezvénypaletta egyik újdonsága lesz, amelyen a house, a dance, a pop, az R&B és a hip-hop előadók mellett, a reggae és a dancehall műfajának sztárjai is szerephez jutnak. Az öt napon át tartó rendezvény helyszíne az agárdi nagy szabad strand lesz, időpontja pedig a Forma-1-es Magyar Nagydíj hétvégéjére esik, amikor az országban tartózkodó külföldiek száma miatt nagyobb közönségre lehet számítani.

A fesztivál zenei programja az abszolút exkluzivitás irányába mozdult el, hiszen sem Magyarországon, sem másutt Európában nincs példa arra, hogy a legtöbb nagyszínpados fellépő külön erre az egyetlen koncertre utazzon át a tengerentúlról. A fesztivál kínálatának első számú sztárja Akon, aki nemcsak a legkeresettebb, de az egyik legkönnyebben felismerhető egyedi hanggal rendelkező férfi énekes a világon, emellett producerként is sikeres, hiszen ő indította hódító útjára Lady Gaga-t. Fellép továbbá a legendás amerikai Def Squad, ami azért számít majd különleges eseménynek, mert az amerikai rap-formáció 10 éve koncertezett utoljára. Szintén eljön Agárdra a pop és dancehall világának két legnagyobb jamaicai csillaga, Sean Paul és Shaggy is.

A nagyszínpad mellett lesz egy hip-hop sátor, ahol olyan előadók lépnek fel, mint a Tha Alkaholiks, D.J. Cut Killer vagy Lord Kossity. Az elektronikus zene kedveli számára pedig egy hatalmas, nyolcezer fő befogadására alkalmas sátrat állítanak fel, itt John Dahlback, Dave Seaman, Laurent Wolf, Mauro Picotto és a Tocadisco mellett napjaink egyik legismertebb slágergyárosa, Inna gondoskodik a jó hangulatról.

A névsor természetesen a fesztivál kezdetéig még tovább bővül, illetve hazai közreműködőkkel is kiegészül. Az már biztos, hogy Király Linda és Sub Bass Monster, valamint a teljes zenekari felállásban koncertező, nemzetközileg is elismert Irie Maffia ugyancsak ott lesz a fesztiválon.

A zenei programok mellett számos egyéb elfoglaltságot kínálnak a szervezők, így az extrém sportolók is kipróbálhatják magukat a rendezvény alkalmával felállított sport parkban ahol nemzetközi viszonylatokban is komoly összdíjazású versenyeket rendeznek. A tervek szerint lesz wakeboard, a part mentén meg felállítanak egy bmx-pályát és egy gördeszkás félcsövet is, de kosár- és röplabda, foci, evezés ugyancsak szerepel a tervek között. Lesz továbbá break és capoeira oktatás is.

*

Információk az EU-sátorból

Július 1.-én egész napos információs szolgáltatás helyszíne volt Gárdonyban a Sport Beach.

Akkor és ott az Európa-sátorban – miként folyamatosan az ország 49 helyszínén – hasznos tudnivalókkal látták el az érdeklődőket. E megmozdulást az indokolta, hogy az emberek nem mennek a hivatalokba érdeklődni a számukra fontos dolgokról, így a hivataloknak kell megtalálniuk a megfelelő fórumot a lakossághoz. A Sport Beach-en az Europe Direct hálózat munkatársai mellett a fogyasztóvédők, a Mobilitas Regionális igazgatósága és az Eures munkatársai informálták az érdeklődőket.

*

Biztonságos nyarat ígérnek Gárdonyban

Sági János alezredes, a Gárdonyi Rendőrkapitányság vezetője összegezte a tavaly nyári tapasztalatokat. Elmondta, hogy a kapitányság működési területén tavaly június, július, augusztus hónapokban összesen 324 bűncselekményről szereztek tudomást. Ezek között volt egy rablás, 85 betöréses lopás, hét kocsilopás és négy autófeltörés. Az eredményesség sem maradt el, fogtak el betörőcsapatot, autóelkötőket is.

"Az idei szezonban kiegészül a kapitányságunk létszáma, érkezett 14 új kolléga, valamint még várunk 12 egyenruhás segítőt. A nyáron ismét megnyílik a tóparti bűnmegelőzési központ, immár hetedik éve. Július 28. és augusztus 22. között tíz főiskolás, nyelveket beszélő fiatal kerékpáron, gyalogosan teljesít szolgálatot a parton, a strandokon. A panaszfelvétel 24 órás lesz, de reméljük, egyre kevesebb panaszt kell regisztrálniuk, majd nyomozniuk a munkatársainknak".

Az idén is készültek több nyelvű szórólapok, bár nem volt módja pályázni a 2009-ben segítő Velencei-tó-Vértes Térségi Fejlesztési Tanácsnak. Tavaly 10 millió forintot kaptak a nyári feladatok nyugodtabb ellátására.

"Két ember fulladt vízbe tavaly, a vízből 46 alkalommal kellett embereket menteni" - folytatta a kapitány. "Valós tény, a hajóink 5-10 perc alatt képesek a bajba jutott emberekhez eljuttatni a segítséget. Az idén rendelkezésünkre áll majd három bűnügyi nyomozó a megyei főkapitányság állományából, ha szükséges, kérhetünk segítséget a bevetési alosztálytól, a készenléti rendőrségtől".

A szállodákban a hírek szerint sok a foglalás, a kapitányság szállodai referense tartja velük a kapcsolatot, megelőzendő a házon belüli lopásokat, egyéb eseményeket. A polgárőrség is segít, mondta el Cseh István, a megyei szövetség elnöke. Hideg József pénzügyőr őrnagy, a fehérvári fővámhivalat vezetője is együttműködésről biztosította a kapitányság vezetőjét. Tóth István, Gárdony polgármestere a nyári, sokakat, a hirek szerint 60-80 ezer embert vonzó tóparti partit említette, amelyen sztárok fellépése jelenti a szenzációt. A kapitány is örül az ígéretes, pezsgést hozó nyári programoknak, ezek alatt kell majd helyt állniuk a kapitányság állományába tartozóknak, lesz bőven feladatuk, szárazon és vízen, éjjel és nappal is.

"Az idén is szervezünk közös akciókat a társszervekkel, elsősorban a diszkókat ellenőrizzük, a kábítószerrel való visszaélésre, a prostitúcióra is figyelünk" - mondta Sági János kapitány. A közlekedés biztonsága érdekében számítani lehet sebességmérésekre, az alkoholos állapotok ellenőrzésére. Kritikus pont a 7-es út mellett a martonvásári lámpás kereszteződés, amelynek áteresztő képessége sok gondot okoz a szezonban szombat-vasárnap, amikor egyszer a Balatonra, majd vissza megy a kocsisor.

Forrás: Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület, Gárdonyi HVI, fhm.hu

Cikk megosztása