Megváltozott és kibővült feladatkörrel, valamint új névvel folytatja munkáját a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet. 2015. július 1-jétől a Nemzeti Környezetügyi Intézet feladataival és munkatársaival kiegészülve Herman Ottó Intézet néven dolgozik tovább a 137 fős intézmény.
Egy korszerű államszervezetben szükség van olyan háttérintézményekre, amelyeknek a feladata szakpolitikai döntések tudományos megalapozása – jelentette ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. Köszöntő beszédében emlékeztetett: 2014-et a magyar kormány Herman Ottó Emlékévnek nyilvánította, hogy méltóképpen megörökítse a XIX. századi polihisztor – néprajz- és természettudós, zoológus, illusztrátor – emlékét. A Herman Ottó Intézet megalapítása az emlékév méltó megkoronázása – tette hozzá a miniszter.
Az utolsó magyar polihisztor élete, személye, munkamódszere, hazaszeretete a mai napig példaként szolgálhat számunkra, hiszen sokirányú munkásságával maradandó értéket hagyott az utókorra – mondta V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár az ünnepségen.
Mezőszentgyörgyi Dávid, az intézet főigazgatója bemutatta a névadó ünnepségen az új intézet tevékenységét. Az intézet legrégebbi felelősségi területéhez, az agrárszakképzéshez számos feladat társult az évek során, amely most a természetvédelemmel és a környezetüggyel egészül ki. A környezetügyi szaktárca háttérintézményeként többek között közreműködik az állami természetvédelmi feladatokban, hozzájárul a szakpolitikai döntések tudományos igényű megalapozottságához, emellett innovatív kezdeményezésekkel és megoldásokkal segíti a hazai környezetügy előlendítését. Többek között hulladékgazdálkodással, környezeti kármentesítéssel, levegővédelemmel, fenntarthatósággal és zaj elleni védelemmel is foglalkozik a Herman Ottó Intézet.
A jövőben meghatározó informatikai és kutatásfejlesztési feladatkört is ellát majd az intézet, emellett továbbra is működnek a különböző szakterületekkel foglalkozó programirodái, és kezel különböző pályázatokat, projekteket, mint a Tanyafejlesztési Programot és Nemzeti Értékek és Hungarikumok pályázatot.
Az új struktúrában, új névvel működő intézet a hermani hitvallásnak megfelelően kívánja ellátni a rá bízott feladatokat: „Légy büszke arra, ami voltál, s igyekezz különb lenni annál, ami vagy.”
Az ünnepség végén emléktáblát helyezett el a szaktárca vezetője, a szakállamtitkár, valamint a Herman Ottó Intézet főigazgatója a megalakulás alkalmából az intézet falán.
 
Forrás: NAKVI, MTI

Cikk megosztása