Lépések a körforgásos gazdaság felé

2017. szeptember 14–15-én rendezték meg az ipari szimbiózissal foglalkozó TRIS projekt aktuális munkaértekezletét Bolognában, amelyen a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. munkatársai is részt vettek. A találkozó résztvevőinek a tanácskozás mellett lehetőségük nyílt gyakorlati példákat is megismerni a témában.

Lépések a körforgásos gazdaság felé

Az ipari szimbiózis egy kölcsönös előnyökre épülő, vállalati szintű együttműködési forma, amelyben az együttműködő vállalatok megoldást találnak arra, hogyan lehet azokat az anyagokat, amelyek hulladékként jelentkeznek az egyik oldalon, nyersanyagként felhasználni a másik vállalkozás tevékenységében.

Ezt a tevékenységet hivatott elősegíteni az a TRIS (Transition Regions Towards Industrial Symbiosis) projekt, amely 2019. március 31-ig a résztvevő európai országok versenyképességi szakpolitikáinak fejlesztésére vállalkozott.

A szeptemberi TRIS-találkozó két előadással kezdődött, amelyek a fenntarthatóság szervezeti szintű értékelésének lehetőségét, valamint Emilia-Romagna – a házigazda olasz – régió körforgásos gazdálkodás irányába való törekvéseit mutatta be. Ezután a partnerek rövid beszámolója következett a projekt előre haladásáról, a felmerülő nehézségekről.

Két újrahasznosítással foglalkozó üzemet is meglátogattak a találkozó résztvevői. Az egyik ezek közül PET palackokból állít elő különböző műanyag termékeket, pl.: műanyag ételszállító dobozt vagy virágtartót. Itt a palackokat, a kupakokat és a címkéket alkotó különböző műanyagokat szétválasztják, majd leőrlik. Ezután az őrleményből tekercselt műanyag fóliát állítanak elő, akár több fajta műanyagból is rétegelve. Ezek egy részét az üzemben, a többit pedig más telephelyükön használják fel a már említett műanyag termékek gyártására.

A másik meglátogatott üzem egy innovációs és kutató központ, ahol egy félüzemi méretű készülék segítségével gumiabroncs feldolgozást folytatnak. A gumiabroncsok pirolízise során szétválasztják a szilárd, folyékony és gáz halmazállapotú frakciók. A gáz égetésével a folyamathoz szükséges hő egy részét állítják elő, az olaj frakció üzemanyaghoz keverve felhasználható tüzelőanyagként, a szilárd frakciót pedig, mint másodnyersanyag használják fel.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet