November 25-én immár 17. alkalommal várja a természet- és madárbarátokat az Öreg-tó partján a Tatai Vadlúd Sokadalom, amelyen a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. természetismereti játékokkal, szemléletformáló és szakmai kiadványokkal, valamint találkozhatnak a nagy sikerű Budapest természeti értékei című kötet szerzőjével, Bajor Zoltánnal.

A hazai természetvédelem egyik legnagyobb tömegeket megmozgató eseménye a Tatai Vadlúd Sokadalom, amelyet 2001 novembere óta minden évben megrendeznek. A rendezvényt az állami és civil szféra képviselői, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület közösen szervezik. Évről-évre egyre több látogatót vonz, mára igazi télköszöntő madárfesztivállá vált, amire több mint tízezer vendég érkezik az országból és külföldről. Madarászok, természetvédők, természet-szeretők, családok várják a tatai Öreg-tó partján, hogy a félénk madaraknak ismert vadludak a város szívében, szinte testközelből láthatóak legyenek.

A rendezvényt színes előadások és egész napos madármegfigyelő verseny kíséri.  A lelkes madarászok minél több madárfajt igyekeznek megfigyelni, meghallani a Tatán és környékén kijelölt versenyterületen, emellett a korán kelők ornitológus tolmácsolásában követhetik nyomon a vadludak kirepülését.

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. sátra központi helyen, a madármegfigyelő-torony tövében fog állni. Húszszoros nagyítású teleszkóp segítségével közel hozzák a madarakat, azok számára is, akik távcső nélkül érkeztek. A halastó tocsogós medrében táplálkozó, pihenő, szabad szemmel alig kivehető madarak élő képét televízión vetítik ki. A kisebbek játékos feladványokkal gyarapíthatják tudásukat, az idősebbek pedig természetvédelmi és természetismereti kérdéssorok kitöltésével tehetik próbára tájékozottságukat. Kiemelt programként Bajor Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület elnökével 10 és 12 óra között találkozhatnak, ahol dedikálja a Budapest természeti értékei című kiadványt.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., www.vadludsokadalom.hu

Cikk megosztása