alt

287-en pályáztak sikeresen a Tanyafejlesztési Program idei kiírásán. A kormányzati fejlesztéspolitika része 2010 után a tanyafejlesztés, erre a célra – 2010–2018 között – összesen 16,3 milliárd forint áll rendelkezésre – közölte a földművelésügyi miniszter keddi sajtótájékoztatóján.

Fazekas Sándor kiemelte: 2010 előtt nem volt olyan fejlesztéspolitikai elképzelés, amellyel a tanyán élők helyzetén érdemben lehetett volna változtatni. A 2011-ben elindított Tanyafejlesztési Program viszont lehetővé teszi, hogy a tanyákon élő emberek gazdálkodási és lakhatás körülményei javuljanak, és bekapcsolódhassanak az ország gazdasági vérkeringésébe. A szaktárca eddig 1145 tanyagazdaság egyedi fejlesztését finanszírozta – mondta a földművelésügyi miniszter. Hozzátette: az idén mintegy 300 pályázó nyert támogatást a közel 800 millió forintos keretösszegből.

Fazekas Sándor kitért rá: a tanyák fejlesztésére elkülönített 16,3 milliárd forintos forrás két fő elemet tartalmaz. Az egyik, a tárca által gondozott Tanyafejlesztési Program – amely több célterületből áll –, a másik pedig a program eddigi tapasztalatai alapján kidolgozott, a Vidékfejlesztési Programból finanszírozott „Tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztéseit célzó tanyafejlesztési felhívás”. A miniszter elmondta: a tanyafejlesztési folyamat nem áll le, mert a jó minőségű, egészséges, a tanyákon előállított élelmiszerekre – amelyek már most is ott vannak a gazdapiacok és a boltok kínálatában – továbbra is igény lesz.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár az idei Tanyafejlesztési Program részleteit ismertetve elmondta: a támogató döntésnek ebben az évben 287 pályázó örülhet. A nyertesek vállalásaikat legkésőbb 2018. április 30-ig teljesíthetik, a beruházásokat eddig fejezhetik be.

Az államtitkár kifejtette: a korábbi évekhez hasonlóan idén is a tanyagazdaságok fejlesztésére indított célterület volt a legnépszerűbb, amelyből 142 pályázó kap támogatást. Saját tanyájának felújítására 31 agrártevékenységet nem folytató pályázó nyert támogatást. Népszerű volt a tanyagondnoki szolgálatok támogatására indított célterület is, amelyből 37 pályázatot támogatnak idén.

A Tanyafejlesztési Program jövőre is folytatódik – mondta V. Németh Zsolt. Hozzátéve: erre a célra 1,2 milliárd forintot különítettek el.

A Tanyafejlesztési Program idei nyerteseinek listája ide kattintva érhető el.

 

Forrás: MTI, FM Sajtóiroda

Cikk megosztása