Új feltételrendszer! - KT-69. Éttermek és vendéglátóhelyek
A Környezetbarát Termék Értékelő és Minősítő Bizottsága a 2019. szeptember 25-én tartott ülésén támogatta a KT-69. Éttermek és vendéglátóhelyek feltételrendszer 2024. december 31-ig történő elfogadását.
 
A Környezetbarát Termék minősítési rendszer Értékelő és Minősítő Bizottsága 2016. júniusi ülésén határozott az éttermekre, vendéglátóhelyekre, rendezvényi étkeztetésre és egyéb vendéglátásra vonatkozó minősítő feltételrendszer kidolgozásáról, és megbízta a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft.-t, hogy mint a környezetvédelemért felelős miniszter által vezetett minisztérium által megbízott szervezet dolgozza ki a minősítései feltételek tervezetét.
 
A Környezetbarát Termék feltételrendszer kidolgozásához az osztrák és a skandináv ökocímke hasonló feltételrendszerre nyújtotta a kiindulási keretet. A teljes feltételrendszer egy az egyben történő átvétele egyik feltételrendszer esetében sem volt lehetséges. Ezek a feltételrendszerek az éttermek mellett az idegenforgalmi szálláshelyekre és konferenciaközpontokra vonatkozó kritériumokat is tartalmaznak, így ki kellett szűrni belőlük azokat a kritériumokat, amelyek az éttermek mint önálló intézmények szempontjából nem vagy kevésbé relevánsak. További módosításokra volt szükség az eltérő jogszabályi környezet és az eltérő piaci viszonyok miatt. A környezetbarát termékek piaca, a megújuló forrásból származó villamos áram és általában a megújuló energia beszerezhetősége, ára vagy az épületek energiahatékonysági követelményei például mások nálunk, mint Ausztriában vagy a skandináv országokban. Ezeket az eltéréseket a kritériumok meghatározásánál figyelembe kellett venni.
 
A magyar feltételrendszerre a TEÁOR 56 Vendéglátás ágazatába tartozó tevékenységekkel foglalkozó vállalkozások pályázhatnak, beleértve az 56.1 Éttermi-, mozgó vendéglátás, 56.2 Rendezvényi étkeztetés és egyéb vendéglátás, valamint az 56.3. Italszolgáltatás szakágazatokban felsorolt minden tevékenységet. A szállodákban, különböző létesítményekben üzemelő vendéglátóhelyek önálló minősítésének előfeltétele, hogy a minősítendő vendéglátó tevékenység térben, fizikailag és/vagy szervezetileg jól elkülönüljön a létesítményben, vállalkozásban zajló egyéb tevékenységektől. Elkülönültségről akkor beszélhetünk, ha bárki számára egyértelmű, hogy egy adott esetben mi tartozik a Környezetbarát Termék védjeggyel minősített szolgáltatás körébe és mi nem, illetve ha elkülönült mérésekkel és nyilvántartásokkal kétséget kizáróan megállapítható a vendéglátóhely által felhasznált erőforrások (energia, munkaerő, nyersanyagok, eszközök stb.) köre és mennyisége, ennek alapján pedig ellenőrizhető a feltételrendszer kritériumainak a betartása.
 
A feltételrendszer összesen 19 kötelező és 12 választható követelményt tartalmaz, és elsősorban az üzletek energia-felhasználásával, a hulladékgazdálkodással, a minősített bio-alapanyagokból készült ételek választékával, az ökocímkés termékek felhasználásával és a környezetbarát irányítással kapcsolatban állít fel követelményeket.
 
A KT-69. Éttermek és vendéglátóhelyek feltételrendszer megtalálható az alábbi linken