RÓZSAKERTI ESTÉK
A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ közös szervezésében indul útjára a Rózsakerti esték című rendezvénysorozat. Hónapról hónapra ismeretterjesztő és kulturális előadásokra várjuk az érdeklődőket a Herman Ottó Konferencia Központban.
 
Akcióban a természet őrzői
Időpont: 2019. július 25. (csütörtök) 19 óra
Helyszín: Budatétényi Rózsakert
(1223 Budapest, Nagytétényi út 190.)
 
Filmvetítéssel egybekötött beszélgetés Halpern Bálinttal, a filmsorozat tudományos szakértőjével.
A sorozat a hazai természetvédelmi őrök munkáját mutatja be. Nemzeti parkjaink rendkívül változatos környezeti adottságokkal rendelkeznek, ezzel sokféle, izgalmas kihívás elé állítva a szakembereket.
A váratlan helyzetek rátermettséget, az apró jelek nyomozói éleslátást, a távolságok kitartást, az ellenfelek bátor és határozott kiállást, a természet pedig szakmai tudást és hatalmas szívet követel szolgálóitól. Igen, szolgálnak ők és szolgálatban állnak, nem véletlen az elnevezés: természetvédelmi őrszolgálat.
 
***
 
Agrárkutatók a magyar mezőgazdaság szolgálatában
Időpont: 2019. június 26. (szerda) 17 óra
Helyszín: Herman Ottó Konferencia Központ
(1223 Budapest, Nagytétényi út 190.)
 
A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ gondozásában megjelenő, Lendületben az agrárinnováció című kötetet mutatjuk be a sorozat következő állomásán. Az érdeklődők megtudhatják, hogyan válhat egy fiatalból kutató, valamint hogy hogyan működnek együtt a generációk az agrárkutatás terén.
Vendégeinket borkóstolóval várjuk a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének jóvoltából.
A rendezvényen együttműködési megállapodást ír alá a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ.
 
***
 
Üzenet a palackban
Időpont: 2019. május 9. (csütörtök) 17 óra
Helyszín: Herman Ottó Konferencia Központ
(1223 Budapest, Nagytétényi út 190.)
 
Filmvetítéssel egybekötött beszélgetés Hankó Gergellyel és Molnár Attila Dáviddal, a film szakértőjével és írójával.
Több mint 18 tonna hulladék kitermelése a folyóból, 47 PET hajó megépítése, több tucat hulladékhegy feltérképezése és felszámolása, több száz folyamkilométer megtétele a Tiszán, több ezer önkéntes bevonása – eddig ez a Tiszai PET Kupa egyenlege. De vajon mi rejlik a számok mögött? Honnan jött az ötlet, milyen emberek működtetik, és meddig hajlandóak elmenni annak érdekében, hogy a Tisza megint tiszta legyen? Az üzenet a palackban (52 perces, környezetvédelemi ismeretterjesztő film, 2018) a PET Kalózok és a Tisza története.
 
***
 
Orbán Zoltán: Madárbarátok nagykönyve
Időpont: 2019. április 4. (csütörtök) 17 óra
Helyszín: Herman Ottó Konferencia Központban
(1223 Budapest, Nagytétényi út 190.)
 
A szerző dedikálással egybekötött könyvbemutató előadása a települési madár- és természetvédelemről.
Orbán Zoltán 1980 óta tagja, 2006 óta elnökségi tagja és alelnöke, 2013 óta szóvivője a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. Dolgozott a Fővárosi Állat- és Növénykertben, valamint nagy sikerrel a Jászberényi Állat- és Növénykertben. Munkájával hozzájárult a lakossági természetvédelem eszköz- és módszerkészletének megújításához, számos új eszközt és módszert dolgozott ki, ezzel növelve a társadalom madárvédelmi aktivitását. Több szakma- és tudományterülethez kapcsolódva – vidékfejlesztés, környezeti nevelés, természetvédelem, madárgyűrűzés, fotózás – hét önálló könyvet írt. Példaértékű munkájának elismeréseként 2018-ban ítélték meg számára a Herman Ottó Szellemisége Díjat „Természetvédelem” kategóriában.