Az Európai Bizottság 12 olyan nagyszabású, hosszútávú környezet-, természet- és éghajlatvédelmi projekt támogatásáról döntött, amelyekből – az Európai Unióban egyedülálló módon – 2 projektet Magyarországon egy szervezet, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. koordinálásában valósítanak meg.
A HUNGAIRY projekt az uniós polgárok egyik legfőbb környezetvédelmi problémáját, a levegőminőség javítását célozza. Tíz magyar település ezért jelentős támogatásban részesül a levegőszennyezés problémájának kezelésére, például olyan intézkedésekre, mint a környezetszennyező háztartási fűtési rendszerek cseréje, a fenntartható tömegközlekedés fejlesztése vagy a kerékpáros és elektromos járművek infrastruktúrájának kiépítése.
 
A GRASSLAND-HU természetvédelmi integrált projekt hozzájárul a biológiai sokféleséggel kapcsolatos hazai és uniós politika hatékony végrehajtásához. Olyan intézkedésekkel fogja javítani az uniós védett területek hálózatának, a Natura 2000 területek kezelését, mint az inváziós fajok elleni hatékony fellépés, célzott fajvédelmi beavatkozások vagy a mintagazdaságok létesítése.
 
A 12 projektben megközelítőleg 180 milliárd forint európai és hazai forrásokból származó kiegészítő finanszírozást használnak fel.
 
Bővebb információ a 12 támogatott projektről és a LIFE Programról az alábbi oldalon található: europa.eu/rapid/press-release_IP-19-1128_hu.htm
 
Forrás: europa.eu, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.

Cikk megosztása