Szeretettel köszöntöm Önt a magam és valamennyi munkatársam nevében a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. honlapján, ahol naprakész információkat olvashat a környezetügy, a természetvédelem és az agrárszakképzés területéről, ezek alakításában és végrehajtásában veszünk részt.

Munkánk fókuszában – az Agrárminisztérium száz százalékos tulajdonában működő Kft.-ként – az ökocímke tanúsítás, a környezetvédelem, a természetmegőrzés, valamint az agrárszakképzés állnak. Feladatainkat a felelősségteljes gondolkodás jegyében, a 21. század kihívásaira reagálva végezzük. Az eltelt évek eredményeként számtalan színvonalas konferenciát, műhelytalálkozót és kerekasztal-beszélgetést szerveztek kollégáim, számos értékes szakmai és szemléletformáló kiadványt jelentettünk meg.

2017. január 1-jétől a Kft. végzi a környezetkímélő termékek és szolgáltatások megkülönböztető megfelelőség-tanúsító rendszereinek működtetését. Feladatunk a magyar „Környezetbarát Termék” védjegy és az Európai Unió ökocímkéjének pályáztatása és odaítélése a vonatkozó magyar és uniós jogszabályok alapján.

Bolygónk jövőjét csak olyan felnövekvő generációval lehet megalapozni, amely megfelelő információkkal rendelkezik környezetéről és a természetről, ezért kiemelt feladatunknak érezzük az ismeretátadást. Ennek érdekében rendezvényeket, kampányokat szervezünk, valamint több, a témához kapcsolódó eseményen veszünk részt szemléletformáló játékokkal, kiadványokkal és programokkal. Fontosnak tartjuk a gyermekek fejlesztését, amelyet különböző kampányokkal igyekszünk megvalósítani.

Az agrárszakképzés területén immár két évtizedes múltra visszatekintő tapasztalattal rendelkezünk. Alapvetően az agrárirányú képzések értékteremtő munkáját segítjük azzal, hogy tankönyveket adunk ki, vizsgatételeket készítünk. Az iskolai rendszerű képzéseken nagyon fontos a korszerű tudásanyag átadása, így igyekszünk a legújabb tudományos és szakmai ismereteket beépíteni a tankönyveinkbe.

A környezet- és természetvédelem területén kollégáink többek között hulladékgazdálkodással, környezeti kármentesítéssel, levegőtisztaság-védelemmel, természetvédelemmel, fenntarthatósággal és zaj elleni védelemmel foglalkoznak. Tevékenységük során olyan átfogó, rendszerszemléletű megközelítési módot igyekeznek kialakítani, ami lehetővé teszi a feladatok integrált ellátását, valamint együttműködések kialakulását az egyes szakterületek között.

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. része a Herman Ottó Konferencia Központ, ahol saját eseményeink mellett partnereink rendezvényeit is időről időre vendégül látjuk. Közel 300 férőhelyes nagytermünk és öt szekciótermünk minden alkalomhoz megfelelő helyszínül szolgál! Várjuk Önt rendezvényeinken, konferenciáinkon, ahol megismerkedhet munkánkkal, a szakma szereplőivel, értesülhet a legújabb trendekről.

Munkánk mellett fontosnak érezzük, hogy hozzájáruljunk környezetünk fenntartható fejlődéséhez, ezért társadalmi felelősségvállalási stratégiánknak megfelelően, folyamatosan támogatjuk az elveinkkel összhangban lévő célokat: közösségi komposztudvart üzemeltetünk, térítésmentesen biztosítjuk Herman Ottó Vándortanösvényünket, valamint Fűts okosan! vándorkiállításunkat különböző rendezvényekhez.

Remélem, hogy honlapunkat hasznosnak találja. Kérdéseit, észrevételeit szívesen vesszük a hermanottointezet@hoi.hu e-mail címen annak érdekében, hogy oldalunk naprakész és teljes körű információval fogadhassa a látogatókat.

Dr. Béres András
ügyvezető