Tények és tévhitek – avagy mit tudunk, és mit tudunk rosszul a természetről IV. – Szegény vakond ugyan gyakran keveredik „kabátlopás ügybe”, a valóság azonban az, hogy nem „fosztogat”, hanem „osztogat”.

Kicsit érthetőbben. A vakond, rovarevő lévén úgy utálja a növényi táplálékot, mint a legtöbb gyerek a tökfőzeléket. Éppen azokat a rovarokat, pajorokat, csigákat tizedeli, amelyek megtámadhatják szeretett növényeink gyökerét, levelét, szárát.

Nem tagadható persze, hogy olyan állatok is szerepelnek étlapján, mint pl. a számunkra szintén kedves földigiliszta. Szintén nem feltétlenül mindenki szereti, ha egy-egy vakond túrásaival kissé átrendezi kertünk rendezett képét, de ez csak járulékos veszteség a növényvédelmi tevékenysége mellett. Valahogy csak oda kell jutnia a beavatkozás helyszínére! Ha valaki ilyen szemmel tekint egyik első védett állatfajunk kertben való megjelenésére, máris sokkal barátságosabb fogadtatásra számíthat a kis kertművelő. Nem beszélve arról, hogy ügyesen választott növények ültetésével némileg akár befolyásolni is tudjuk a vakond területválasztását. A baráti találkozásokkal a www.vadonleső.hu oldalon el is büszkélkedhetünk, hozzájárulva ezzel a vakond szokásainak, elterjedésének jobb megismeréséhez is.

Forrás: Váczi Olivér, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Fotó: Takács András Attila

Cikk megosztása