Az Európai Unió LIFE programjában megvalósuló projekt célja, hogy mintaprojekt szerűen lehetőséget biztosítson szervezetek számára saját karbonlábnyomuk kiszámítására.

A francia projektvezető partner (ADEME) évekkel ezelőtt kialakított egy karbonlábnyom-számítási módszert (Bilan-Carbon), amely a létező szabványokkal (ISO14064) és a GHG Protocol-lal kompatibilis, kifejezetten szervezetek számára kialakított metódus. A projekt során legalább ötven különböző szervezet a francia számítási módszer alapján kiszámolja saját karbonlábnyomát, továbbá csökkentési terveket határoz meg.

A projekt első felében kialakításra kerül az informatikai háttér, majd pedig egy nemzeti adatbázis létrehozása, amely a szükséges adatokat fogja tartalmazni a számításhoz. A számítási módszer vázát az adatbázis alkotja, amely legalább 300 emissziós faktort határoz meg, amelyből mintegy 150 közös, további mintegy 150 ország-specifikus lesz. Az adatbázisok lehetőséget biztosítanak, hogy a különböző szervezetek saját tevékenységeiket azonosítva, számszerűsítve, szén-dioxid egyenértékben képesek legyenek meghatározni saját kibocsátásukat.

A projekt kiemelt célja azon túl, hogy mintaprojekt szerűen lehetőséget biztosítson szervezetek számára karbonlábnyom-számítására és ország-specifikus emissziós faktor adatbázisok létrehozására, elérje a döntéshozókat, és lehetőség szerint integrálásra kerüljön a hazai szabályozási, jogszabályi környezetbe, valamilyen támogatandó intézkedésbe.

 
A projekt hivatalos oldala ide kattintva érhető el.