Országos Természet- és Környezetvédelmi Filmnapok
Herman Ottó Konferencia Központ, 2019. május 24.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
Ezért kérem, részvételi szándékát 2019. május 22-ig jelezze az alábbi felületen:
www.hermanottointezet.hu/filmnap-regisztracio
09:00 Üzenet a palackban (Molnár Attila Dávid) 52 perc
Több mint 18 tonna hulladék kitermelése a folyóból, 47 PET hajó megépítése, több tucat hulladékhegy feltérképezése és felszámolása, több száz folyamkilométer megtétele a Tiszán, több ezer önkéntes bevonása – eddig ez a Tiszai PET Kupa egyenlege. De vajon mi rejlik a számok mögött? Honnan jött az ötlet, milyen emberek működtetik, és meddig hajlandóak elmenni annak érdekében, hogy a Tisza megint tiszta legyen? Az üzenet a palackban a PET Kalózok és a Tisza története.
10:00 Inverse Everest (Lerner Balázs, Balázs Gergely) 50 perc
A 2197 m mély Krubera–Voronya barlang az Everest föld alatti megfelelője, bolygónk jelenleg ismert legmélyebb barlangja. A Kaukázus nyugati peremvidékén, Abházia szakadár államban található barlangrendszer feltárását az 1970-es években szovjet barlangkutatók kezdték el, és 2001 óta tartja a mélységi rekorder pozícióját. Ide eljutni egyszerre presztízs és kihívás. A magyar Inverse Everest expedíció 2016 augusztusában lejutott a világ búvárfelszerelés nélkül elérhető legmélyebb pontjára, a 2080m mélyen fekvő Game Over terembe. A barlangkutatók és az expedícióval utazó filmes stáb egyedülálló felvételeket rögzített: a világ legmélyebb barlangjáról mindeddig nem készült ismeretterjesztő film. (Forrás: port.hu)
11:00 Vad Balaton (Mosonyi Szabolcs) 50 perc
A Balaton Közép-Európa legnagyobb, sekély vizű tava. Bár nyáron a partjait nyaralók lepik el, a tó és a környezete szinte hihetetlen természeti kincseket tartogat egész évben. A vulkánok, a barlangok, a mésztufa lépcsők, a homokbuckák és a szurdokvölgyek az Európai Geopark Hálózat részei, a mocsarak nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek. Ürge és vadmacska, vándorsólyom és holló, tömegesen fészkelő kócsagok és gémek, násztáncot járó balinok. A geológia, a vadvilág és az ember különös házassága teremtette ezt a káprázatos tájat. (Forrás: port.hu)