Az Európai Bizottság 2008. október 15-én fogadta el a vitaindító zöld könyvet, amelynek azt vizsgálja, milyen módon segíthető elő, hogy az európai gazdálkodók a lehető legtöbbet hozzák ki az általuk termelt minőségi élelmiszerekből és italokból.

A globalizáció térnyerésével egyre nagyobb a kis költséggel előállított tengerentúli termékek által támasztott verseny és változnak a fogyasztói igények, ezekre a kihívásokra Európa a "minőség" fegyverével tud a lehető leghatékonyabban válaszolni. A zöld könyv áttekinti az EU-ban jelenleg működő különféle előírásokat, minőségi és tanúsítási programokat, illetve címkézési rendszereket, beleértve a földrajzi jelzéseket, az ökológiai termelést, a magán és regionális élelmiszer-minőségi rendszereket - és felteszi a kérdést, mit kellene megváltoztatni az uniós mezőgazdaság erősségeinek kihasználása érdekében, és az elérhető termékekkel kapcsolatban hogyan lehetne jobban tájékoztatni a fogyasztókat.

A dokumentum azzal kapcsolatban kéri az érintett felek véleményét, hogy a fenti intézkedések mennyire jelentenek garanciát és mennyire alkalmasak a termékek előnyeinek kommunikálására, illetve javítási javaslatokat vár. Nyílt kérdéseket tesz fel a minőségi elvárásokkal kapcsolatban, bevonva az abban érdekelteket: a mezőgazdasági termelőket, az élelmiszeripari termékeket előállítókat, a nem kormányzati szervezeteket, az élelmiszer-feldolgozókat, a kis- és nagykereskedőket, a forgalmazókat, a fogyasztókat és az állami szerveket.

A zöld könyv I. része áttekintést ad az alapvető termelési követelményekről és az EU által támogatott forgalmazási előírásokról, beleértve a termékminőséggel kapcsolatos speciális előírásokat is. A II. rész kitér a meglévő minőségi rendszerekre, beleértve a földrajzi árujelzőket, a hagyományos különleges termékeket, a legkülső régiók termékeit és az ökológiai termeléssel előállított termékek egységes piacának működését, a III. rész pedig bemutatja azokat a főleg magánszektorbeli tanúsítási rendszereket, amelyek lehetővé teszik, hogy a termelők a termékeikkel kapcsolatban információt juttassanak el a vásárlókhoz és a fogyasztókhoz.

A nyilvános konzultáció 2008. december 31-én zárul le. A jövő évben az eredmények alapján közlemény készül, később pedig ennek figyelembevételével közösségi jogalkotásra is sor kerülhet.

Cikk megosztása