A Budapesti Vásárközpontban 2009. február 26. és március 1. között rendezték meg az I. Európai LEADER Expót, amely a 2007-ben és 2008-ban nagy sikerrel rendezett Magyar LEADER Expót követte, immár európai kitekintéssel.

Az európai szinten újdonságnak számító kiállításra azután kerülhetett sor Budapesten, hogy az Európai LEADER Típusú Vidékfejlesztők Szövetsége (ELARD), valamint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium elismerését fejezte ki a 2004-ben alakult Magyar LEADER Szövetségnek és partnereinek az általuk, az elmúlt két évben szervezett I. és II. Magyar LEADER Expo magas színvonalú megrendezéséért.

A február 28-án megrendezett szakmai konferencián Gőgös Zoltán, az FVM államtitkára az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program soron következő tengelyének, a II. tengely agrár-környezetgazdálkodási intézkedéscsoportjának fő csapásvonalairól számolt be megnyitó beszédében. Reményei szerint, amik az előző tengelyek szervezése, lebonyolítása során hibaként merültek fel, az aktuális pályázatban már ki lesznek küszöbölve. Kiemelt programként megemlítette az állattenyésztés és környezetvédelem területét, s hangsúlyozta a biogazdálkodásra és erdőtelepítésre átállás ösztönzésének fontosságát.

Magyarország remek adottságait jobban kihasználni, s szervezettebb formában fejleszteni, ez is célja az uniós modernizációs programnak, vagy a már sikeresen elindult és/vagy létrejött integrált közösségeknek és vidéki szolgáltatás-fejlesztéseknek. Az államtitkár megjegyezte, hogy a falusi turizmus fejlesztése növeli a hazai vásárlási kedvet, az emberek foglalkoztatását és áttételesen az örökségvédelmet, és hazai termékek piacát is pozitív módon befolyásolja. Befejezésként hangsúlyozta, hogy „az élelmiszer hatalmas fegyver”, s ezen elv alapján kell kontrollálni és védeni a magyar, hagyományőrző termékek első kézből való árusításának lehetőségét.

A magyarországi tapasztalatok alapján kitértek a résztvevők a külföldi példák sokatmondó elemzésére is. Szinte minden felszólaló kiemelte a nemzetközi partnerekkel történő kapcsolattartás fontosságát.

Panagiotis Patras, az ELARD elnöke (Európai LEADER Vidékfejlesztési Szövetség) előadásában a nemzetközi LEADER hálózatok céljáról, működéséről, felépítéséről beszélt.
Elsősorban a „hálózat” szó jelentését erősítette a hallgatóságban. A hálózat szervezett és professzionális támogatása a LEADER csoportoknak, s célja összehozni az embereket, hogy tapasztalatot, tudást és ötleteket cserélhessenek, új projekteket és fejlesztéseket hozhassanak létre. Elmondta, hogy látványos eredményeket lehet létrehozni a hálózattal, mert „az együtt munkálkodás erősebbé teszi az egyént”. Kiemelte a kétféle hálózati típus (intézményi és informális) fontosságát és lényegét.
Az ELARD jelenleg 12 tagországgal rendelkezik, amely folyamatosan bővül. Az elnök szerint ma már egyértelmű eredményeket láthatunk abban, hogy a hálózat összehozza a HACS-okat (nemzetközi szinten is), fejleszti a vidéki élet minőségét és növeli a népességet az adott térségben.

A hazai vidékfejlesztési hálózatépítés folyamatát, aktuális feladatit és eszközeit vázolta fel előadásában Pásztohy András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) miniszteri biztosa, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára. A miniszteri biztos a „Kézfogás a vidékért” szlogennel érzékeltette a hálózatépítésben résztvevők magas számát és erejének értékét. Elmondta, hogy a hálózatba szervezés és az abban való aktív részvétel számos előnnyel jár: hatékony módja a tudás, az információ- és a legjobb gyakorlatok átadásának, a hálózatirányítás, a képzés és tanácsadás rugalmas megoldásának, a segítségnyújtás és a társadalmi- és nemzetközi együttműködés jobb kihasználtságának.

Örvendetes tény, hogy a szaktanácsadások és képzések mellett tapasztalatcserére és véleményalkotásra is lehetőség van és lesz a jövőben is, webes szolgáltatások fejlesztésével és frissítésével.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása