A korábbi két évben megrendezett hazai LEADER Expo immár európaivá bővülve a Hungexpo D-pavilonjában és a mellette levő területen több mint 5000 négyzetméteren mutatták be az EU tagországok vidéki közösségeinek helyi termékeit, népi kultúráját, vidékeik kézműves és művészeti remekeit.

Magyarországi LEADER akciócsoportok elhozták a kiállításra a vidék turisztikai kínálatát, helyi termékeit, gasztronómiai remekeit, a szebbnél szebb kézműves alkotásokat. Az Expo során több mint 400 fellépésen mutatták be a magyar és az európai vidékek dalait, táncait, népviseleteit. Az Expo során naponta gasztronómiai csemegék csalogatták a vendégeket: volt forralt bor nap, vecsési káposzta nap, magyar pálinka nap és a vidéki rétesek napja. Sok egyéb mellett megtudhatták a látogatók, milyen is a csorvási lakodalmas, megízlelhették a mézeket, lekvárokat, mangalica termékeket Kozárdról, a Szatmár vidékéről és a Dunántúlról.
A rendezvény célja, hogy a sikerrel megrendezett két Magyar LEADER Expo európai szintű elismerését követően, az ELARD (Európai LEADER Szövetség), mint társrendező kezdeményezésére, a jövőben minden év tavaszán, a népszerű UTAZÁS kiállítással egy időpontban, Magyarország rendezze meg az európai tagállamok helyi közösségfejlesztő akciócsoportjainak részvételével az EURÓPAI LEADER EXPO-t. A közel két évtizedes, európai sikertörténetnek számító LEADER mozgalom minden évben megrendezésre kerülő nemzetközi találkozójára a Helyi Vidékfejlesztési Közösségek saját tevékenységük bemutatásán túl elhozzák az Expo-ra országuk vidéki turisztikai kínálatát, nagyszerű helyi termékeiket, gasztronómiai ajánlataikat, iparművészeti és kézműves remekeiket, kulturális hagyományaikat. A magyar régiók és az EU-s tagállamok szerint szerveződő kiállításon (mint a vidéki, falusi és tanyai turizmus működtetői, kiszolgálói) a helyi gazdák, őstermelők, családi és társas vállalkozók, települések, intézmények, alkotó művészek, amatőr művészeti csoportok, civil szervezetek, együtt, mint vidékfejlesztő közösségek vesznek részt.

Cikk megosztása