Újabb környezetbarát termékek kaptak védjegyet
 
November 10-én rendezték V. ÖKOINDUSTRIA Nemzetközi Környezetipari, Energiahatékonysági és Megújuló Energiaforrások Szakkiállításon a Vasúttörténeti Parkban
 
A Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége fennállásának 25 éves évfordulóján ötödik alkalommal rendezte meg a háromnapos kiállítást, amelynek kiemelt témái a körforgásos gazdaság, a zöld mobilitás, valamint az illegális hulladék elhelyezés voltak.
 
Az ünnepélyes megnyitón Ágoston Csaba, a KSZGYSZ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Köszöntőt mondott Massimo Rustico, Olaszország nagykövete; Pál László, a MÁV Zrt. vezérigazgató-helyettese, Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint közszolgáltatásokért felelős államtitkára, Búsi Lajos, a Földművelésügyi Minisztérium zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkára, és Nagy Erzsébet, a Magyar Kereskedelemfejlesztési és Promóciós Kft. ügyvezető igazgatója. A kiállításon Áder János köztársasági elnök is látogatást tett.
 
A rendezvényen adta át az Ökocímke tanúsítványokat Búsi Lajos helyettes államtitkár és Barta Géza Róbert, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. tanúsítási igazgatója. Az elismerést olyan magyarországi gyártóknak és szolgáltatók kaphatják meg, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek a környezetbarát termékek fejlesztésére, gyártására, és jó példával járnak elöl a felelős környezettudatos szemléletmód és vállalatirányítás minél szélesebb körű terjesztésében.
 
A környezetbarát szolgáltatás tanúsítványt idén Máté Péternek, a Future FM Zrt. üzletág igazgatója adták át a vállalat környezetkímélő takarítási szolgáltatásáért. Az EU Ecolabel uniós ökocímkét Pap Attila, a Citromax Kft. kereskedelmi vezetője vehette át. A cég már több sikeres pályázatát követően most legújabb termékével, öko-mosogatószerével pályázott. A Zöldlomb ÖKO Kft. már több termékével is elnyerte az EU Ecolabel használati jogát, jelenleg az aloe verás kézi mosogatószere és ecetes kézi mosogatószere lett ökocímkés termék. A tanúsítványt Harmatha Zsolt ügyvezető vette át.
 
Az ÖKOINDUSTRIA Nagydíjakat Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára adta át. Szolgáltatás kategóriában a beltéri levegőminőséget befolyásoló berendezési tárgyakat vizsgáló egység kifejlesztéséért a KVI-PLUSZ Környezetvédelmi Vizsgáló Iroda Kft. kapta a díjat, amit Pusztai Krisztina laborvezető vett át. Termék kategóriában a díjat az ipari textilhulladékból beltéri tapétát gyártó Cuvik Csaba kapta.
 
A megnyitó utolsó ünnepi eseményeként együttműködési megállapodást írt alá Ágoston Csaba, a KSZGYSZ elnöke és Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karának dékánja a környezetvédelmi oktatás fejlesztéséről.
 
A több, mint 3000 látogatót vonzó rendezvény ideje alatt 12 különböző szakmai esemény zajlott le. A kiállítást több helyszínen párhuzamosan zajló kerekasztal beszélgetések, konferenciák és partnertalálkozók színesítették és tették a hazai szakemberek, a külföldi delegációknak egyaránt érdekessé. Az „Ökokávézó” adott teret több konferenciának, cégbemutatkozásoknak, pódiumbeszélgetéseknek. Itt került sor a KSZGYSZ fennállásának 25 éves jubileumi ünnepségére is, amelyen többek között Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes és V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár köszönte meg a Szövetség negyed évszázados, a környezet védelme érdekében kifejtett tevékenységét. A szövetség alapító tagjai és az elmúlt években a Környezet Védelméért Díjjal kitüntetett tagok ez alkalomból emléklapot vehettek át.
 
A mintegy 70 kiállító között német, szerb és indiai cégek is képviseltették magukat. Szerb, macedón és holland előadók vettek részt az ISWA nemzetközi konferencián, bemutatva a közép-európai hulladékgazdálkodási cégek együttműködési lehetőségeit. Meglátogatta a kiállítást az Európai Üzleti Környezetvédelmi Díj Bizottság, valamint többek között osztrák, belga, bolgár, máltai, szlovák, észt, finn, török és spanyol vendégek is.